Care este țara din fostul bloc al statelor comuniste cu cele mai mari rezerve de aur. Cu câte tone în plus din acest metal prețios are acest stat mai mult decât România.
În prezent, România și Polonia sunt două state care se evidențiază în Europa de Est prin rezervele lor semnificative de aur. Dacă România are 103,6 tone, polonezii au rezerve mult mai mari, de aproape două ori și jumătate.
Astfel, la sfârșitul anului 2023, rezervele de aur ale Varșoviei erau cu 130 de tone mai mari față de sfârșitul lui 2022. Polonia deține un total impresionant de 359 de tone. Vedem, așadar, o creștere de 56,9%. Aceste rezerve reprezintă 12% din totalul rezervelor băncilor centrale.
Dacă ne referim strict la România, trebuie spus că rezervele de aur ale țării noastre au rămas constante în această perioadă. Cu cele 103,6 tone amintite, suntem pe locul 39 în lume. Niciun alt stat din fostul bloc comunist, cu excepția Poloniei, nu are rezerve peste România în acest moment.
”Când comparăm rezervele de aur ale României, trebuie să ajustăm valorile în funcție de populație. România are aproximativ 5,45 grame de aur pe cap de locuitor, în timp ce Polonia are 9,75 grame.
Ultima schimbare în rezervele de aur ale României a avut loc în octombrie 2007, când BNR a vândut o tonă de aur”, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România, potrivit economica.net.
Datele oficiale spun că Banca centrală a Poloniei se situează pe locul al doilea în lume la achizițiile de aur din 2023. Țara europeană este după China și înaintea Indiei. Polonezii sunt lideri în Europa la cumpărările de aur.
Regimul de la Beijing și-a majorat rezervele de aur cu 27,06 tone în primul trimestru din 2024. China deține în acest moment 2.262,4 tone. În 2023, rezervele de aur ale Chinei au crescut cu 11,2%. În prezent, China este a 6-a națiune din lume în materie de rezerve de aur deținute.
În ciuda avansului impresionant al chinezilor, în 2024 primul loc la acest capitol al achizițiilor este ocupat de Turcia. Banca centrală de aici și-a majorat rezervele cu 30,12 tone, acestea fiind acum la nivelul de 570,3 tone.
Informațiile Consiliului Mondial al Aurului spun că cererea globală de aur, inclusiv achizițiile extra-bursiere (OTC), a fost de 1.238 de tone în primul trimestru al acestui an. Este o creștere de 3% comparativ cu anul 2023.