News

Aceasta este țara din Europa care deține mii de tone de aur în 2025. E pe locul trei în lume și preț de 10 ani nu a vândut deloc din metalul prețios. Pentru fiecare locuitor există o rezervă de peste 40 de grame în bancă

Țara din Europa care are în rezervele sale mii de tone de aur. Ocupă un loc pe podiumul mondial la acest capitol, iar timp de un deceniu nu a vândut deloc din metalul prețios.
21.03.2025 | 23:00
Aceasta este tara din Europa care detine mii de tone de aur in 2025 E pe locul trei in lume si pret de 10 ani nu a vandut deloc din metalul pretios Pentru fiecare locuitor exista o rezerva de peste 40 de grame in banca
Care este țara din Europa cu mii de tone de aur. Sursa foto: Hepta / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Italia este țara care are a treia cea mai mare economie din Europa, dar și o cantitate impresionantă de aur: aproape 2500 de tone! Statul din sudul Europei ocupă un loc fruntaș pe plan mondial la acest capitol.

Italia, țara din Europa cu aproape 2500 de tone de aur

În prezent, cele mai puternice țări ale lumii dețin cantități substanțiale de aur în rezerve lor. Acest metal prețios este recunoscut ca o investiție extrem de sigură, mai ales în perioadele de incertitudine economică și geopolitică.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor mai recente date ale revistei CeoWorld, Statele Unite, Germania și Italia domină clasamentul țărilor cu cele mai mari rezerve de aur în băncile lor centrale. Americanii domină autoritar acest top, cu peste 8.000 de tone de aur, depășind cu mult toate celelalte națiuni. Într-un top 5, SUA are aproape cât celelalte 4 state care o urmează la un loc.

După SUA urmează în clasament Germania. Cea mai importantă forță economică din UE deține a doua cea mai mare rezervă de aur din lume, cu aproximativ 3.300 de tone. ”Ca o putere economică istorică, Germania înțelege rolul critic pe care îl joacă aurul ca protecție împotriva inflației și instabilității financiare, protejându-și în mod eficient bogăția”, notează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Pe locul 3 în această ierarhie găsim Italia. Țara din Europa cu peste 60 de milioane de locuitori are în rezerve aproape 2.500 de tone de aur. În ultimele decenii, țara din sudul continentului și-a considerat rezervele de aur o componentă vitală a politicii sale economice.

La fel ca Germania, Italia recunoaște aurul ca un activ esențial pentru asigurarea securității financiare. În perioadele de turbulențe financiare, deținerea unei rezerve de aur robuste oferă Italiei o plasă de siguranță de încredere.

ADVERTISEMENT

Peste 40 de grame de aur în bancă pe cap de locuitor are Italia

La ora actuală, Italia deține 2,451,8 tone de aur. Banca Italiei vede acest metal prețios ca o investiție sigură în perioadele de turbulențe economice și o protecție împotriva volatilității dolarului american. De notat că, în ”Cizmă”, aurul reprezintă 67,9% din rezervele valutare ale statului.

ADVERTISEMENT

Criza zonei euro din ultimii ani i-a determinat pe unii să ceară guvernului Italiei să-și vândă o parte din rezervele sale de aur pentru a strânge fonduri. Acest proiect nu s-a mai realizat însă.

Timp de un deceniu, în perioada 2000 – 2010 conducerea statului italian nu a dorit să vândă aur. Ulterior, după anul 2011, băncile locale au achiziționat aur de la banca centrală, înaintea testelor de stres.

Italia ocupă aceeași poziție, a treia în lume, și la nivel al rezervei de aur pe cap de locuitor, cu circa 41 de grame/capita. Doar Elveția – 119 grame/capita și Liban – 54 grame/capita stau mai bine.

Băncile centrale din cele mai importante state preferă din nou aurul ca ”activ de refugiu”. Rezervele de aur continuă să joace un rol crucial în modelarea solvabilității unei țări și a situației economice generale, chiar dacă peisajul economic contemporan evoluează.

Băncile centrale globale dețin, în 2025, cea mai mare parte din aurul mondial, aproximativ 33.800 de tone. Aurul a reprezentat un instrument critic de diversificare, de protecție împotriva inflației sau garanție pentru împrumuturi.

Câte tone de aur are România

În 2025, România ocupă locul 40 în lume după rezervele de aur oficiale deținute, cu circa 104 tone, potrivit celui mai recent raport al CeoWorld. În primele 10 state cu cele mai mari rezerve, după SUA, Germania și Italia, mai sunt Franța (cu 2.436 tone), Rusia (cu 2.336 tone), China (cu 2.264 tone), Elveția (cu 1.040 tone) și Japonia (cu 846 tone).

România este la egalitate în acest top cu Coreea de Sud. Imediat deasupra noastră avem Qatar, Ungaria (ambele cu 110 tone) Grecia, cu 115 tone și Mexic, cu 120 de tone.

Au o rezervă de aur mai mica decât cea a României, state mari precum Australia (80 de tone), Indonezia (79 de tone) sau Argentina (61 de tone). Țara noastră se află pe locul 32 în lume ca nivel al rezervei de aur pe cap de locuitor, cu circa 5,7 grame/capita.

Aurul a atins noi prețuri record

Recent, prețul aurului la nivel mondial a trecut pentru prima dată în istorie de 3.000 de dolari/uncie. Între timp, metalul prețios a atins miercuri, 19 martie, un nou record. Astfel, pe piaţa spot, uncia de aur era cotată la 3.041,37 dolari. Anterior a atins un maxim istoric de 3.042,95 dolari.

În România, BNR a afișat o valoare de 445,66 lei pentru un gram de aur, cu 3,3 lei mai mult decât marți și cu peste 120 de lei mai mult decât în urmă cu un an. Atunci, gramul de aur costa 316,4 lei.