Odată ce trecerea anotimpului de vară, specialiștii au dezvăluit cât mai multe secrete pentru o sănătate de fier în perioada rece. Astfel, au vorbit și despre temperatura optimă pe care trebuie să o avem în locuință.
Odată cu venirea frigului, oamenii trebuie să știe că și temperatura din casă este importantă, mai ales pentru un somn odihnitor. Organismul simte aceste schimbări și se poate produce un dezechilibru în cazul în care nu există o preocupare în acest sens.
Experții dau sfaturi pentru menținerea unui somn odihnitor. Astfel, pentru a evita trezirea pe timpul nopții, este necesar să avem o temperatură între 18 și 20 de grade Celsius. Totuși, acest lucru poate varia de la persoană la persoană.
„Pentru un somn de calitate, odihnitor, se recomandă temperaturi mai scăzute în locuință, mai exact între 18 și 20 de grade Celsius. Însă, când vorbim de o setare optimă, temperatura comfortabila pentru somn este diferită de la o persoană la alta. Sunt persoane care pot dormi cu o setare a căldurii pe timpul nopții chiar și la 19 grade Celsius, dar și alte persoane care preferă peste 23-24 de grade Celsius.
Ideal ar fi ca temperatura setată pe timpul nopții să nu se depășească 24 de grade C și să fie o căldură distribuită uniform în locuință, astfel încât să nu existe schimbări mari de temperatură dintr-o încăpere în alta”,a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atesat în Somnologie.
Expunerea la temperaturi prea ridicate, ori prea scăzute, poate avea efecte negative asupra organismului. Intervin stările de oboseală fizică și psihică, modificări ale valorii presiunii arteriale, dificultăți de concentrare sau confuzie.
În cazul schimbărilor bruște de temperatură, corpul poate avea de suferit. Efectele pot fi resimțite la nivelul sistemului respirator, provocând simptome ca tuse, strănut și nas înfundat. De asemnea, sistemul cardiovascular poate fi afectat.
„Persoanele care se confrunta cu kilograme în plus pot avea o calitate mai scăzută a somnului la temperaturi ridicate în camera de somn (disconfort accentuat din cauza transpirației intense). De asemenea, dacă au și apnee în somn, în această situație este necesară o vizită la medicul specialist”,completează medicul, conform sursei citate.
În același timp, nu trebuie să neglijăm nici umiditatea din casă. Unde există o umiditate crescută, se recomandă utilizarea unui dezumidificator. În caz contrar, este nevoie de achiziționarea unui umidificator. Nivelul trebuie menținut undeva între 30 și 50%. Pentru monitorizarea acestui aspect este recomandat un higrometru sau termohigrometru.