Life

Aceasta este una dintre cele mai periculoase tăvi pentru gătit la cuptor. Românii o consideră sigură și o folosesc des, dar nu știu din ce e făcută, de fapt

Tu știi ce tăvi pentru gătit la cuptor sunt periculoase și care sunt alegerea ce mai potrivită? Nu tot ce găsim în comerț este chiar atât de sigur.
28.01.2025 | 12:38
Aceasta este una dintre cele mai periculoase tavi pentru gatit la cuptor Romanii o considera sigura si o folosesc des dar nu stiu din ce e facuta de fapt
Cele mai periculoase tăvi pentru gătit la cuptor. Sursă foto: Freepik / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care sunt cele mai periculoase tăvi pentru gătit la cuptor? Dar cele mai sănătoase? Deși în comerț găsim o gamă largă de produse, este esențial să facem cea mai bună alegere, în special pentru sănătatea noastră.

Care sunt cele mai periculoase tăvi pentru gătit la cuptor

Când vine vorba de gătit, există o mulțime de modalități pentru care putem opta. Fie putem să prăjim alimente, să le facem la aburi, să le fierbem, sau pur și simplă să le băgăm la cuptor, astfel încât să nu consumăm prea multe grăsimi.

ADVERTISEMENT

Indiferent de modul în care alegem să preparăm alimentele însă, vom avea nevoie fie de o tavă, ori de o oală sau de o tigaie. În comerț există numeroase astfel de accesorii pentru bucătărie. Cum știm însă ce să alegem?

Multe persoane aleg tigăile sau oalele de teflon. Altele în schimb au mai multă încredere în produsele ceramice. Mai nou însă, interesul a crescut pentru tăvile, dar și pentru oalele de sticlă.

ADVERTISEMENT

În cadrul emisiunii iThink, expertul în wellbeing Fabius Antal a venit cu sfaturi în acest sens. El a vorbit despre care sunt cele mai periculoase tăvi pentru gătit la cuptor, dar și care sunt cele mai sănătoase alegeri.

Care e cea mai bună alegere

Se pare că cea mai sigură alegere rămâne tava de sticlă. Sticla nu eliberează substanțe chimice în alimente, astfel că poate fi utilizată fără griji. „Cele mai bune tăvi sunt cele de sticlă, cum cel mai probabil foloseau părinții noștri când eram mici”, a explicat Fabius Antal.

ADVERTISEMENT

La polul opus, unele dintre cele mai periculoase tăvi pentru gătit la cuptor sunt cele ceramice. Deși mulți români le folosesc, se pare că acestea mai conțin și alte componente care nu sunt luate în calcul.

Mai exact, este vorba despre straturile pe care o tavă sau o tigaie le conțin. Există anumite tăvi în comerț care vin cu un strat protector care poate conține substanțe chimice. Astfel, în anumite condiții ele ne pot afecta sănătatea.

ADVERTISEMENT

Cel mai important este însă ca fiecare consumator să citească eticheta înainte de a cumpăra un produs. „La tăvile ceramice contează foarte mult dacă sunt coated, așa scrie pe ambalaj, dacă au diverse straturi. Deci trebuie să avem foarte mare grijă. Dacă nu are strat, ceramicul e bun”, a completat acesta.

Cum alegem însă o tavă sigură? Deși în general multe persoane se uită doar la aspectul ei, eticheta chiar poate face diferența. Iar cei care nu aleg să se informeze înainte, cel mai bine optează pentru o tavă de sticlă.

„Sunt acum foarte multe branduri care fac produse și de calitate, dar este foarte greu să îți dai seama. (…). Și atunci, chiar dacă pe un produs scrie că nu conține o anumită substanță, poate conține multe altele. Care sunt la fel de periculoase”, a mai adăugat Fabius Antal.

ADVERTISEMENT