Acest mijloc de transport scade cu aproape 50% riscul de cancer! Tu cu ce mergi spre muncă?

Persoanele care fac naveta folosind bicicleta prezintă un risc mult mai mic de moarte prematură sau de a dezvolta cancer ori boli de inimă, astfel că autorităţile guvernamentale ar trebui să facă tot ce le stă în putinţă pentru a încuraja transportul activ, susţine un studiu recent, citat joi de Reuters. 

În cadrul cercetării publicate în jurnalul medical ''BMJ'', oamenii de ştiinţă au descoperit că utilizarea bicicletei pentru deplasarea la serviciu a fost asociată cu beneficii semnificative pentru sănătate — un risc cu 45% mai redus de a dezvolta cancer şi o probabilitate cu 46% mai mică de apariţie a bolilor de inimă — prin comparaţie cu persoanele mai puţin active, scrie Agerpres.

Mersul pe jos la locul de muncă a fost asociat cu un risc cu 27% mai scăzut de a dezvolta boli de inimă şi cu o probabilitate cu 36% mai redusă de deces din cauza acestora, chiar dacă, per total, s-a observat că această activitate nu a avut nici un efect asupra riscului de cancer sau de moarte prematură, se mai arată în studiu.

Cercetarea a fost efectuată pe 264.377 de persoane cu vârsta medie de 53 de ani ale căror informaţii au fost colectate pentru UK Biobank — o bază de date cu informaţii biologice de la jumătate de milion de adulţi din Marea Britanie.

Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de astăzi

Fiind un studiu observaţional, nu poate fi trasă însă o concluzie fermă cu privire la cauză şi efect, au menţionat cercetătorii. Potrivit acestora, descoperirile ar putea fi influenţate de unii factori precum faptul că modul şi distanţa de deplasare au fost înregistrate pe baza raportărilor provenite de la subiecţi şi nu din măsurători obiective.

Însă, ''în cazul în care există o relaţie cauzală, descoperirile sugerează că starea de sănătate a populaţiei ar putea fi îmbunătăţită prin politici de încurajare a deplasării active la locul de muncă, în special prin ciclism'', notează cercetătorii. Printre aceste măsuri se numără crearea de mai multe piste pentru biciclete, sporirea sistemelor de cumpărare sau închiriere a acestor vehicule şi îmbunătăţirea accesului bicicliştilor în mijloacele de transport în comun.

Potrivit lui Lars Bo Andersen, profesor în cadrul Western Norwegian University of Applied Sciences, care nu a fost direct implicat în studiu, dar a scris un comentariu în ''BMJ'' referitor la acesta, descoperirile ''reprezintă un apel clar la acţiuni politice în vederea îmbunătăţirii sănătăţii publice prin reducerea ratei bolilor cronice''. De asemenea, susţine el, ''trecerea de la maşini la moduri mai active de deplasare va contribui la o îmbunătăţire a traficului în centrele urbane aglomerate şi va reduce poluarea din atmosferă, având totodată beneficii pentru sănătate''.

SURSĂ: Realitatea.net

viewscnt
OraPostulSportEveniment
18:30Telekom Sport 2
Campionatul Mondial de Handbal. România - Cehia
1 EUR4.6315 lei-0,0012
1 USD3.9449 lei+0,0122
1 XAU158.0497 lei-0,6933