Life

Acesta e cel mai lung tunel din lume. A costat 12 miliarde de dolari, mii de oameni au muncit la construcția lui

Așa arată cel mai lung tunel de pe glob. Investiția s-a ridicat la valoarea de 12 miliarde de dolari, au fost mii de muncitori.
18.06.2024 | 16:49
Acesta e cel mai lung tunel din lume A costat 12 miliarde de dolari mii de oameni au muncit la constructia lui
Așa arată cel mai lung tunel de pe glob. Investiția s-a ridicat la valoarea de 12 miliarde de dolari, au fost mii de muncitori. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Acesta e cel mai lung tunel din lume. A costat 12 miliarde de dolari, mii de oameni au muncit la construcția lui care a început în anul 1999. Scopul său este de a îmbunătăți traficul feroviar din regiunea respectivă.

Așa arată cel mai lung tunel de pe glob. Investiția s-a ridicat la valoarea de 12 miliarde de dolari, au fost mii de muncitori

Așa arată cel mai lung tunel de pe glob. Investiția s-a ridicat la valoarea de 12 miliarde de dolari, au fost mii de muncitori care au lucrat la ridicarea sa. Specialiștii spun că se află în Europa, fiind inaugurat în 2016.

ADVERTISEMENT

Construcția sa a durat 17 ani, prima ”cărămidă” fiind pusă în 1999, când au fost folosite tehnici avansate de inginerie. A fost nevoie de peste 2.600 de muncitori și aproximativ 12 miliarde de euro pentru acest proiect grandios.

Tunelul a fost finanțat în proporție de 65% de o taxă impusă pe vehiculele grele care au traversat vechiul tunel feroviar, cu o lungime de 17 kilometri și inagurat în 1882. Așadar, cel mai lung tunel din lume are 57 de kilometri. Mai exact, este vorba de Tunelul de bază Gotthard din Elveția.

ADVERTISEMENT

Acesta mai poartă denumirea de GBT (Gotthard Base Tunnel), fiind construit între oraşele Zürich şi Lugano. Cel mai lung tunel din lume traversează muntele St. Gotthard din Alpi pentru că este construit la baza masivului Gotthard.

Tunelul cu o lungime de 57 de kilometri, leagă Elveția de Italia pe direcția nord-sud și este format din două galerii principale paralele. De asemenea, construcția dispune de câteva tronsoane de legătură între ele.

ADVERTISEMENT

Specialiștii sunt de părere că marchează un proiect major în infrastructura de pe continentul european. Scopul tunelului este de a reduce semnificativ timpul de călătorie, facilitând în același timp transportul de marfă.

Tunelul de bază Gotthard, Elveția
Tunelul de bază Gotthard, Elveția. Sursa foto: republica.ro

Cel mai lung tunel din lume, tranzitat de trenuri de marfă

Cel mai lung tunel din lume este tranzitat zilnic de un număr impresionant de trenuri de marfă. Mai bine de 250 de trenuri care circulă cu o viteză de 100 km/h trec prin acest loc începând cu luna decembrie 2023.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în fiecare zi, 65 de trenuri de pasageri, care rulează cu până la 200 km/h, sunt văzute în această regiune. După GBT, cel mai lung tunel din lume este tunelul Seikan din Japonia, cu o lungime de 53,9 km, dintre care 23,3 km sunt sub apă.

Acesta a fost inaugurat în anul 1988 și conectează insulele Honshu și Hokkaido. Pe următoarea poziție se găsește tunelul de sub Canalul Mânecii, între Franţa şi Marea Britanie, care este construit pe o distanță de 50,5 km.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Românii, duși cu vorbe goale: cum au călcat Burleanu și Iordănescu pe nervii...
Românii, duși cu vorbe goale: cum au călcat Burleanu și Iordănescu pe nervii suporterilor
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71. După contestaţii, a ajuns respinsă, pe locul 422
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
O ALTĂ DEMISIE în SUA! După BIDEN, a PLECAT și EA
O ALTĂ DEMISIE în SUA! După BIDEN, a PLECAT și EA
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu...
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”