Life

Acesta e orașul situat la cea mai înaltă altitudine din lume. I se mai spune „Mina Diavolului”

Cum trăiesc oamenii în „Mina Diavolului”. Este orașul situat la cea mai înaltă altitudine din lume, mai exact 5.100 metri.
03.12.2024 | 17:31
Acesta e orasul situat la cea mai inalta altitudine din lume I se mai spune Mina Diavolului
Acesta e orașul situat la cea mai înaltă altitudine din lume. Foto: wikipedia.org
ADVERTISEMENT

La 5.100 metri altitudine în Munții Anzi se află cel mai înalt oraș din lume. Supranumit și “Mina Diavolului”, e un loc unde mii de oameni își riscă viața în căutarea aurului.

Orașul aflat la cea mai mare altitudine din lume, denumit și „Mina Diavolului”

La Rinconada din Peru este orașul situat la cea mai înaltă altitudine, totodată, unul dintre cele mai periculoase locuri în care poți trăi.

ADVERTISEMENT

Peste 50.000 de oameni și-au făcut aici casă, deși viața e extrem de grea, raportează omofon.com. Temperaturile sunt mereu sub zero grade, iar aerul e atât de rarefiat încât poate duce la hipoxie (deficit de oxigen) și alte probleme de sănătate. Străinii care ajung aici dezvoltă rapid dureri de cap și amețeli din cauza lipsei de oxigen.

Ceea ce atrage așa mulți oameni în „cel mai infernal loc de pe planetă” este aurul. Munții ascund zăcăminte bogate, iar visul îmbogățirii rapide îi face pe mulți să-și riște viața.

ADVERTISEMENT

De altfel, minerii lucrează gratis 30 de zile, iar în a 31-a zi pot păstra tot aurul pe care-l găsesc. Acest sistem este cunoscut sub denumirea de „cachorreo”, conform sursei citate.

Ei coboară zilnic în tuneluri săpate haotic, fără niciun fel de măsuri de siguranță. Folosesc mercur toxic care poluează apa și solul, iar accidentele sunt frecvente.

ADVERTISEMENT

Orașul extrem unde speranța de viață e doar 35 de ani

Viața în orașul cu cea mai înaltă altitudine e scurtă și, în același timp, foarte dificilă. Speranța de viață e de doar 35 de ani, din cauza condițiilor extreme și a toxinelor.

Traiul în La Rinconada pare de neimaginat pentru cei obișnuiți cu confortul. Canalizarea lipsește cu desăvârșire, iar gunoaiele sfârșesc direct pe străzi sau în apele din jur. Sursele de apă potabilă sunt aproape mereu contaminate, localnicii fiind nevoiți să se descurce cu ce găsesc.

ADVERTISEMENT

Copiii au de suferit cel mai mult în acest oraș al disperării. În loc să meargă la școală, mulți muncesc alături de părinți în mine. Școlile sunt puține și prost dotate, iar educația e ultimul lucru la care se gândesc familiile care trăiesc de azi pe mâine.

Toate minele funcționează ilegal în La Rinconada, iar aurul ajunge direct pe piața neagră, fără niciun control. Violența e la ordinea zilei, cu bande care se luptă pentru controlul zonelor bogate în aur. Furturile sunt atât de frecvente încât localnicii nici nu le mai raportează, iar violența domestică e considerată normală.

Puțini turiști îndrăznesc să vină aici, mai ales că orașul nu are hoteluri sau spitale, iar drumul spre La Rinconada e la fel de periculos ca viața din oraș. Vizitatorii trebuie să parcurgă poteci de munte acoperite cu gheață și noroi, într-o călătorie care poate dura zile întregi.

Femeilor le este interzis să intre în mine, așa că majoritatea își câștigă existența făcând piese metalice pentru tunelurile miniere. De asemenea, unele caută aur prin rocile aruncate de mineri sau sunt nevoite să se prostitueze pentru a supraviețui.

ADVERTISEMENT