Oradea este cel mai bogat municipiu din România, în 2025. Raportat la populația de aproximativ 183.000 de locuitori, ar însemna un buget de peste 20.000 de lei alocat pentru fiecare persoană.
În același timp, în acest clasament, pe locul doi se află Cluj-Napoca, cu un buget de 4,2 miliarde de lei, adică undeva la 14.809 lei pe cap de locuitor, potrivit turnulsfatului.ro.
Pe poziția a treia se află Reșița, cu 12.264 de lei pentru fiecare locuitor. Apoi, pe locul patru, se clasează Sibiu, cu un buget de 1,47 de miliarde de lei, la o populație de 134.000 de persoane. Asta ar însemna undeva la 10.968 de lei pe cap de locuitor.
Totuși, consultând valoarea totală a bugetelor, Cluj-Napoca se află pe primul loc, cu 4,2 miliarde de lei, urmat de Oradea, cu 3,7 miliarde de lei, Iași, cu 2,8 miliarde de lei, Constanța, cu 2,3 miliarde de lei și Brașov, cu 1,8 miliarde de lei, conform sursei citate.
În același timp, la polul opus, cu cele mai mici bugete raportate la populație, se află Botoșani, cu 4,532 de lei, Zalău cu 4,295 lei și Călărași cu 3,956 de lei pe cap de locuitor.
„De precizat este că în cazul a 7 municipii încă nu s-au oferit date publice legate de bugetul pe anul 2025. Este vorba de Bacău, Drobeta – Turnu Severin, Focșani, Miercurea Ciuc, Târgu Jiu, Târgoviște și Timișoara”, relatează publicația menționată.
De asemenea, cele mai sărace bugete în 2025, fără a ne raporta la numărul de locuitori, sunt în Sfântu Gheorghe (378 milioane lei), Alexandria (3.598 mil.), Slatina (316 milioane) și Slobozia (310 milioane).
„Educația va primi un sprijin considerabil, cu 200 de milioane de euro investiți în următorii doi ani. Vor fi semnate 31 de contracte pentru eficientizarea energetică a unităților de învățământ, iar toate școlile vor beneficia de dotări IT și mobilier modern. În plus, va fi construită o nouă școală în cartierul Nufărul, astfel încât toți elevii să aibă acces la condiții de învățământ de calitate.
În domeniul sănătății, Oradea va continua modernizarea Spitalului Județean, dotându-l cu echipamente medicale de ultimă generație. De asemenea, vor fi extinse serviciile medicale pentru orădeni, iar lucrările la Spitalul de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa vor continua, contribuind la îmbunătățirea infrastructurii sanitare a orașului.
În paralel, Oradea va investi masiv în transport și infrastructură, cu finalizarea marilor pasaje rutiere pentru fluidizarea traficului, extinderea și modernizarea rețelelor de tramvaie și autobuze electrice, și dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete și mobilitate alternativă.
De asemenea, vor continua proiectele de dezvoltare și regenerare urbană, inclusiv reabilitarea clădirilor istorice din centrul orașului, extinderea zonelor pietonale și a spațiilor verzi, finalizarea marilor proiecte de infrastructură urbană și amenajarea parcurilor din oraș”, a declarat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.