Se pare că cel mai bogat oraș din România nu este atât de cunoscut. Aici sunt atrase numeroase investiții, iar pe lângă asta, orașul a avut și cea mai mare contribuție la formarea PIB-ului național.
Conform datelor centralizate în anul 2023, cel mai bogat oraș din România nu este tocmai unul cunoscut. Înainte de a afla despre ce este vorba însă, este bine să știm cum arată cifrele pentru orașele ceva mai cunoscute.
Astfel, regiunea București-Ilfov s-a făcut remarcată cu numeroase investiții, dar și cu un PIB generos pentru fiecare cap locuitor. Această regiune a înregistrat un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor echivalent cu 190% din media Uniunii Europene (UE). Asta înseamnă că se situează la același nivel cu Bruxelles.
Mai mult de atât, este cu mult peste alte orașe importante precum Hamburg. Și nici în trecut lucrurile nu erau diferite. Cifrele mai arată și că în anul 2022, PIB-ul pe cap de locuitor în București-Ilfov a fost de 35.200 de euro, foarte aproape de media UE de 35.400 de euro.
Mai mult de atât, PIB-ul din regiunea București-Ilfov a fost și de 2,36 ori mai mare decât media națională a României, care a fost de 14.900 de euro per locuitor. Ce alte orașe urmează după București? Cluj Napoca și Timiș.
Surpriza o reprezintă însă faptul că cel mai bogat oraș din România nu este nici măcar cunoscut. Mai exact, este vorba despre orașul Ghimbav, din județul Brașov. Cifrele arată că orașul a înregistrat un PIB per capital de aproximativ 115.595 de euro.
Menționăm faptul că în Ghimbav trăiesc 7.000 de persoane. Se pare însă că în ultimii ani, orașul a devenit extrem de atractiv pentru investitori. Aici există un parc industrial unde se regăsesc peste 15 companii de renume mondial.
Nu e de mirare, deci, că Ghimbav este cel mai bogat oraș din România. Toate aceste investiții au contribuit semnificativ la creșterea economică a orașului. Și surpriza e cu adevărat mare în contextul în care numărul angajaților a ajuns să depășească populația locală.
Dacă ar fi să vorbim însă despre bugetul general, în 2024, Cluj-Napoca s-a situat pe primul loc, cu un buget de 3,99 miliarde de lei. Orașul a fost urmat de Oradea și Sectorul 4 al Bucureștiului, fiecare cu 2,9 miliarde de lei.
Pe de altă parte, Ghimbav, se face remarcat printr-un PIB per capital ridicat. Menționăm totuși că orașele mari, inclusiv Cluj Napoca, au bugete mari tocmai din cauza dimensiunilor și complexității economice.