Roșiile sunt printre cele mai plantate legume într-o grădină, iar pentru ca recolta să fie una bogată are nevoie de o îngrijire ca la carte. Altfel, nu vor apărea rezultatele dorite. Agricultorii cu experiență apelează adesea la îngrășăminte naturale.
Roșiile sunt principalele legume dintr-o recoltă, deoarece sunt bogate în vitamine. Potrivit specialiștilor în domeniul Sănătății ar fi bine să includem zilnic roșii în mesele noastre, datorită proprietăților diversificate și utile organismului.
S-a descoperit de-a lungul timpului că aceste legume sunt un surplus de vitaminele C, A și de antioxidanți. Beta-carotenul, luteina și licopenul sunt trei dintre subtanțele care sunt de mare folos în procesul de eliminare a toxinelor.
Alți experți susțin că roșiile trebuie mâncate în formă crudă, deoarece vitamina C și antioxidanții se pierd în momentul în care sunt gătite. Tot în roșii se mai găsesc și biotină, potasiu, vitamina E, fier, zinc, magneziu, dar și vitamine B6, B3 și B1. În plus, s-a constatat că pot preveni cancerul.
”Cancerul este o cauză principală de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2020. Licopenul și beta-carotenul sunt doi carotenoizi importanți care se găsesc în roșii și s-a sugerat că ambii au proprietăți anticanceroase. Licopenul, un pigment roșu găsit în roșii, are activitate antioxidantă și de captare a radicalilor liberi.
Corpul uman absoarbe o proporție semnificativă (23–24%) din licopenul ingerat care circulă și se acumulează în plasma sangvină, ficat și alte țesuturi cu un timp de înjumătățire de 12–33 de zile.
Dintre diferitele efecte benefice plauzibile ale licopenului, proprietățile sale anticancerigene au fost cele mai studiate. Aceste sugestii au provenit inițial din studii epidemiologice și au fost susținute ulterior de mai multe studii experimentale”, a explicat pe doc.ro medicul Oana Cuzino.
Tocmai pentru beneficiile enumerate mulți români, și nu numai, cultivă roșii. Atunci când alegeți să faceți asta, asigurați-vă că dispuneți de resursele necesare dezvoltării legumelor, printre care alocarea de timp, apă, sol fertil sau îngrășământ.
Întotdeauna s-a dovedit că un stimulent natural este util creșterii roșiilor. Diferiți agricultori apelează la drojdie proaspătă. Combinat cu 10 litri de apă, ingredientul care se adaugă în pâine este hrănitor și pentru sol. Care este modul de preparare?
Ai nevoie de 10 litri de apă, în care vei dizolva drojdie proaspătă. Amestecă bine și udă planta de la bază. Se aplică aproximativ 500 de mililitri pentru fiecare plantă. Astfel, roșiile devin mai sănătoase, mai rezistente și în mod cert mai gustoase.