Alegerea lemnului pentru afumare este un pas extrem de important. Care este cel mai bun lemn pentru afumat slănina, ce nu lipsește de pe masa de Crăciun. Secretul pentru cea mai gustoasă slănină afumată și cea mai bună aromă constă într-un material care se găsește ușor.
Afumarea este un proces vechi, care se păstrează și în ziua de azi în multe dintre gospodăriile din România. În general, durează câteva ore, într-un spațiu special amenajat, fiind ideal pentru cârnați și mezeluri.
Slănina se numără printre preparatele tradiționale ce poate avea o aromă plăcută și intensă datorită acestui procedeu. Pasul cel mai important înainte de a trece la treabă este alegerea lemnului care se va folosi.
Acest aspect este esențial pentru un rezultat excelent și o savoare diferită. Cel mai popular lemn pentru afumare este cel de fag pentru că oferă o aromă puternică și echilibrată tuturor produselor din carne de porc.
Majoritatea gospodarilor obișnuiesc să facă afumare cu fum cald de la lemne de fag, timp de 3-4 ore. În acest interval slănina și mezelurile au timp să se ”gătească”, dobândind la final o minunată culoare arămie.
De asemenea, slănina poate fi afumată și cu fum rece de la lemne de fag, însă de această dată procedeul durează mai mult. Specialiștii din România susțin că este nevoie de 6-8 ore, pentru mai multe zile consecutive.
Lemnul de fag nu este singurul care se folosește la afumarea bucatelor de slănină. În unele zone ale țării noastre gospodarii apelează și la lemnul de stejar care conferă un gust mai blând decât cel de fag. De asemenea, lemnul de cireș este o alegere foarte bună.
În plus, românii mai utilizează și lemn de măr sau prun, care sunt numai bune pentru preparatele cu o aromă mai dulce la final. Aceste două opțiuni aduc o notă fină și diferită produselor tradiționale din carne de porc.
În schimb, oamenii trebuie să stea departe de lemnul de conifere (molid, pin, brad). Experții sunt de părere că acesta conține rășini care pot da bucatelor de slănină un gust amar. Lemnul de mesteacăn este nepotrivit și trebuie evitat pentru că produsul va avea un gust neplăcut la final.