Cercetătorii au spus care este, de fapt, cel mai bun mod de a găti. Este chiar mai sănătos decât prăjitul sau fierberea și are numeroase avantaje.
Multe persoane obișnuiesc să gătească alimentele folosind aragazul. Fierberea, dar și prăjitul în tigaie sau în baie de ulei reprezintă cele mai comune variante de gătit.
Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham spun că există un mod mult mai sănătos în care poți găti diverse preparate.
Este vorba despre gătitul la friteuza cu aer cald (air fryer). Acesta este cel mai puțin dăunător mod în care ai putea să gătești. Aerul din interiorul casei este mai puțin poluat datorită friteuzei, arată studiile.
“Oamenii petrec, în medie, mai mult de 80% din timpul lor în interior, iar emisiile de la gătit contribuie semnificativ la poluarea aerului interior, incluzând atât poluanții particulelor, cât și cei gazoși”, menționează studiul echipei de cercetători de la Universitatea din Birmingham, conform foodandwine.com.
Atunci când uleiul este folosit pentru a prepara diverse alimente, acesta eliberează în aer compuși organici volatili, care pot să aibă un impact negativ asupra sănătății, chiar mai mare decât aerul poluat din exterior.
Calitatea aerului din interior poate fi afectată de poluanții care sunt emiși la prăjirea uleiului sau la fierberea pe un aragaz cu inducție.
“Compușii organici volatili, pe de altă parte, includ acizi grași, alcani, alchene, cetone, aldehide, esteri de alcool, compuși aromatici și heterociclici, care sunt poluanți cheie din interior și precursori pentru formarea poluanților secundari, inclusiv aerosoli și ozon”, au mai spus cercetătorii.
Aceștia pot contribui la dezvoltarea unor probleme grave, cum ar fi afecțiuni cardiovasulare, cerebrovasculare, neurodegenerative sau chiar pulmonare. Pot să apară, de asemenea, iritații ale sistemului respirator și ale ochilor.
Dacă gătești alimentele la o friteuză cu aer cald, ai nevoie să folosești cantități mult mai mici de ulei sau chiar deloc. Numeroase rețete culinare pot fi preparate la acest aparat electrocasnic.
Fierberea pe un aragaz obișnuit emite dioxid de azot. În Europa, România se află pe primul loc în privința utilizării gazului pentru gătit., notează ziare.com.
Un studiu american realizat în mai 2024 a atribuit 19.000 de decese anuale efectelor produse de poluarea aragazului și a buteliilor.
Dacă nu ai o friteuză cu aer cald, există metode pentru ca gătitul să fie mai puțin periculos. Chiar dacă folosești aragazul, cercetătorii recomandă îmbunătățirea ventilației în bucătării.