România este o țară care cuprinde o mulțime de locuri spectaculoase, cu peisaje care îți taie răsuflarea prin frumusețea lor și de care cu greu te mai poți desprinde. Printre ele se numără și cel mai mare lac artificial din țară, cu o lungime de 35 de kilometri și o adâncime maximă de 97 de metri.
Lacul Izvorul Muntelui sau Lacul Bicaz, așa cum mai este cunoscut, se găsește pe râul Bistrița, în județul Neamț, fiind creat ca urmare a construirii Barajului Bicaz între anii 1950 și 1960. Prin aspectul și dimensiunile sale este remarcat nu doar la nivel național, ci și în întreaga regiune a Europei de Est.
Construcția Barajului Bicaz a fost făcută în perioada regimului comunist, din dorința de a realiza un proiect ambițios, menit să producă energie hidroelectrică și să ofere o sursă de apă pentru alimentarea cu apă a comunităților din apropiere.
Un aspect foarte important, barajul previne inundațiile. Până să fie construit, râul Bistrița provoca mari pagube prin viiturile sale frecvente. Cu o înălțime de 127 de metri, locul se află și pe lista unora dintre cele mai înalte baraje din România și din Europa.
De altfel, pentru amenajarea lacului a trebuit sacrificat traiul unor oameni. Au fost strămutate din zonă 22 de sate, peisajul natural fiind drastic schimbat. În plus, începând cu anul 2000, lacul a fost declarat rezervație naturală acvatică.
Zona din jurul Lacului Bicaz atrage anual sute de mii de turiști, atât din țară, cât și din afară, fiind înconjurată de Munții Ceahlău, care pot fi străbătuți. Dacă doriți să vă aventurați în drumeții montane rețineți că echipamentul nu poate fi oricare.
Pentru a-l admira și mai mult, puteți face plimbări cu barca sau vaporul pe Lacul Izvorul Muntelui. De asemenea, cei pasionați de pescuit au posibilitatea de a captura pești. Sunt posibile și sporturile nautice sau campingul. În plus, lacul este bogat și într-o faună diversă.
Lacul Bicaz este casă pentru diferite specii de pești, de păsări și pentru diferite animale sălbatice. În Munții Ceahlău se găsesc urși, lupi, cerbi, căprioare, cocoși de munte, vulpi, iar pentru a nu fi atacați de cele periculoase, evitați traseele unde vi se indică obstacolele în acest sens.
Clima Lacului Bicaz este una montană, moderat caldă. Iernile aici sunt când mai blânde, când mai reci, valorile termice oscilând astfel. În apropiere se mai află și alte obiective turistice, precum: Mănăstirea Petru Vodă, Platoul Comarnicului sau Mănăstirea Bihalnița.