Care este, de fapt, cel mai murdar obiect din bucătăria ta? Atrage foarte multe bacterii, iar unele pot fi periculoase pentru sănătate. Multe persoane nu știu acest detaliu.
Atunci când vine vorba despre bucătărie, curățenia trebuie menținută cât mai bine pentru a evita depunerile de grăsime și de murdărie pe suprafețe și obiecte.
Dacă ne gândim la cele mai murdare obiecte dintr-o bucătărie, s-ar putea ca primul lucru care să ne vină în minte să fie coșul de gunoi.
Există, totuși, un obiect mult în bucătăria ta care e cel mai murdar. Nu mulți știu acest detaliu, însă este foarte important. Este vorba chiar despre buretele de vase.
Deși este folosit tocmai pentru a curăța vasele de petele de mâncare și de grăsime, buretele este mult mai murdar decât crezi, chiar dacă intră mereu în contact cu detergentul. De fapt, este plin de bacterii.
Conform unui studiu publicat în revista Scientific Reports și relatat de Sciences et Avenir, buretele de vase ar găzdui numeroase microorganisme. Unele dintre acestea pot fi un adevărat pericol pentru sănătate.
Cercetătorii au analizat 28 de mostre de bureți de bucătărie. În urma acestei analize, au descoperit că multe organisme inofensive trăiesc în acest mediu, unele pot fi și bacterii potențial periculoase.
Escherichia, Citrobacter și Leclercia se numără printre cele mai îngrijorătoare pe care cercetătorii le-au găsit până acum. Acestea pot provoca infecții intestinale, mai ales la nou-născuți, dar și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. În mostrele analizate nu au fost descoperite, totuși, mostre de salmonella.
Din cauza umidității și a căldurii inerente, bureții de bucătărie reprezintă mediul ideal pentru dezvoltarea anumitor bacterii.
USDA a identificat o gamă de temperaturi cuprinse între 4° și 60°C favorabilă pentru dezvoltarea bacteriilor. Aceste condiții sunt întâlnite în cele mai multe bucătării.
Din cauza texturii poroase și umede a bureților, care rețin apa murdară, germenii se înmulțesc foarte rapid. După utilizare, bureții nu se usucă imediat. Astfel, umiditatea stagnată duce la accelerarea dezvoltării bacteriilor.
După fiecare utilizare, poți curăța bureții cu apă și detergent. Acest lucru nu va elimina, însă, bacteriile în totalitate. Pentru ca riscul de contaminare să fie cât mai mic, buretele de vase trebuie înlocuit o dată pe săptămână.
Pentru vase, mai poți utiliza cârpe din microfibră sau periuțe speciale. Acestea nu sunt la fel de predispuse la acumularea de bacterii precum buretele, notează dcmedical.ro.
Și șervețelele folosite, mai ales dacă sunt lăsate umede într-un suport, combinate cu reziduuri alimentare, pot crea habitatul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.
Printre cei mai comuni patogeni care se găsesc în șervețelele de bucătărie se numără Salomella, Campylobacter, Enterobacter cloacae și Acinetobacter.
Salmonella e asociată, în general, cu afecțiuni de origine alimentară. Poate provoca febră, diaree, deshidratare și crampe. Simptome asemănătoare pot fi provocate și de Campylobacter se găsește, de obicei, în carnea crudă și în carnea de pasăre nepregătită
Enterobacter cloacae este asemănătoare cu Salmonella și poate să provoace infecții dobândite în spitale. Poate să prezinte rezistență la antibiotice. La persoanele sănătoase, Acinetobacter este inofensivă, de multe ori, poate provoca infecții pentru persoanele care au deja probleme de sănătate.