Acesta este cel mai rece oraș din România. E peste Miercurea Ciuc la temperaturi scăzute și i se spune Mica Siberie. Peste 8000 de oameni trec anual printr-un ger de crapă pietrele. Locuitorii fac focul în sobă încă din luna noiembrie și până undeva în aprilie-mai.
Localitatea cu cea mai mică temperatură din țară. Depășește Miercurea Ciuc, e numită Mica Siberie și 8.000 de persoane trec în fiecare an printr-un frig intens. Specialiștii arată că orașul cel mai friguros se găsește în județul Covasna.
Acesta se numește Întorsura Buzăului, supranumit Polul frigului. Denumirea regiunii vine din limba maghiară, de la cuvântul Bodzaforduló. Localitatea din Transilvania este formată din reședință și satele Brădet, Floroaia și Scrădoasa.
Populația din această parte a țării trece în fiecare iarnă printr-o perioadă extrem de grea din cauza puținelor grade din termometre. În februarie 2023 s-au înregistrat minus 31 de grade Celsius la o stație meteo din zonă.
Specialiștii au declarat la acea vreme că a fost cea mai scăzută temperatură din întregul sezon hibernal. Cetățenii din Întorsura Buzăului susțin că până și râul din localitate, Râul Buzău, își schimbă brusc cursul în această zonă.
Unii spun că de aici vine şi denumirea localității pentru că gerul persistă zile întregi. Acesta este motivul pentru care oamenii trebuie să facă focul în sobă începând cu luna noiembrie și până la Învierea Domnului sau chiar mai mult.
Întorsura Buzăului a fost numit Mica Siberie pentru că este orașul care are cele mai scăzute temperaturi din România. Potrivit oradesibiu.ro, pe 8 ianuarie 2015 meteorologii au înregistrat minus 34,6 grade Celsius.
De asemenea, pe data de 10 ianuarie 2017 termometrele din localitate au indicat minus 32 de grade Celsius. Datele arată că cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol a fost de minus 35,8 grade Celsius.
Evenimentul a avut loc pe februarie 2005, record care nu a mai fost atins din anul 1939. Cu toate acestea oamenii sunt obișnuiți cu gerul de crapă pietrele, viceprimarul menționând că nu există neplăceri în acest sens.
„Noi suntem obișnuiți cu temperatura asta. Nu a fost nimic deosebit. Centrala a funcționat bine, transportul copiilor la școală s-a făcut, școlile funcționează, oameni fără adăpost nu sunt.
Nu este nimic deosebit pentru noi. Totul în regulă la noi la Întorsura”, declara la un moment dat viceprimarul Silviu Popica, pentru covasnamedia.ro.
Întorsura Buzăului nu este cunoscut numai pentru temperaturile scăzute pentru care a primit titlul neoficial de Polul frigului, ci și pentru obiectivele sale. Turiștii sunt atrași aici de un festival extrem de atractiv care are loc la finalul lunii iunie.
Acesta se numește Festivalul Întorsura Fest și aduce călători din toate colțurile țării. Vizitatorii se adună pentru a participa la parada moto, dar și pentru a se bucura de concertele care au loc în această perioadă din an.