Acesta este cel mai toxic pește care se vinde în România. Este ieftin și mulți români adoră să-l mănânce des fără să știe că e un pericol pentru sănătate. Care sunt, de fapt, cele mai sănătoase sortimente de pește.
Care este cel mai periculos tip de pește din congelatoarele magazinelor românești. Are un preț mic și este achiziționat frecvent de cumpărătorii din țara noastră pentru că nu are deloc oase și nici un miros pregnant. Un kilogram costă circa 27 de lei.
Motivul principal pentru care specialiștii din domeniul sănătății nu îl recomandă este faptul că este o specie hibrid care provine din râul Mekong din Vietnam. Aceasta este, de fapt, o apă poluată din cauza deșeurilor rezultate de la fabricile din apropiere.
Concret, este rezultatul unei încrucișări a mai multe specii, special creat pentru a rezista într-un mediu poluat. Nutriționiștii susțin că pangasiusul se hrănește cu aceste reziduuri, toxine și bacterii din apa în care trăiește.
În aceeași notă, specialiștii spun că pangasiusul este adesea expus la substanțe chimice, inclusiv la antibiotice. De asemenea, fileurile acestui pește sunt adesea tratate cu acid citric și fosfați în timpul procesării.
Din păcate, consumul excesiv de fosfați poate crește riscul de boli de inimă. Un alt lucru care îi îngrijorează pe cercetători este faptul că are un conținut ridicat de mercur, un metal greu asociat cu riscul crescut de cancer, boli de inimă, anomalii psihice și chiar orbire.
Printre cele mai nesănătoase tipuri de pește se numără și rechinul, tonul, macroul mare, peştele spadă şi crapul. Acești pești concentrează mai multe toxine în carne de-a lungul vieţii și nu sunt buni pentru organismul uman.
„Nu sunt recomandaţi peştii mai mari de două kilograme pentru că cei trecuţi de această greutate conţin un procentaj ridicat de mercur şi plumb acumulat din reziduurile lăsate din poluarea cu resturile de carburanţi de la ambarcaţiunile motorizate.
Peştele, chiar dacă este bogat în Omega 3, trebuie ales cu grijă pentru că majoritatea provine din crescătorii, stimulaţi cu hormoni şi antibiotic”, a declarat chef Cristi Dobre pentru Adevărul.
Pe de altă parte, peștii cei mai buni pentru sănătatea umană sunt macroul mic, anșoa, heringul, sardinele şi somonul. De asemenea, pe lista celor indicați pentru consum se mai numără și bibanul de mare, calamarul, calcanul și codul.