Unde se află cel mai vechi lac artificial din România. Are o poveste impresionantă, iar mulți spun că este ”un fel de lume pierdută.”
România are multe comori. Unele dintre ele au devenit magnet pentru turiști, în timp ce altele își ascund măreția în inima naturii. Este și cazul Lacului Făerag, considerat cel mai vechi lac artificial din România.
Acest lac artificial a fost amenajat la finalul secolului al XVIII-lea și se află în inima Munților Metaliferi, în Hunedoara. Făerag este, totodată, și cel mai vechi lac de acumulare din România, iar barajul său este vizibil și în prezent.
Lacul Făerag a fost amenajat în perioada habsburgică și se întinde pe 4 hectare. Adânc de 9 metri, localnicii din zonă susțin că acest lac este mult mai vechi decât pare. Tocmai de aceea, uneori, Lacul Făerag mai este comparat și cu o ”Lume Pierdută”.
Într-un număr al revistei România Pitorească, a fost descris modul în care a luat naștere Lacul Făerag. Fiind un lac artificial, omul a jucat un rol important în crearea sa. Se pare că resursele de aur din adâncuri a atras forța umană să dea naștere acestui lac.
”Acum mai bine de două sute patruzeci de ani, firul principal al văii a fost închis de un baraj înălţat din pământ amestecat cu bolovani. Apa, zăgăzuită într-un lac de acumulare, era condusă într-un iaz, unde punea în mişcare şteampurile pentru flotarea aurului. Iniţial, lacul avea doar două hectare, dar prin supraînălţarea ulterioară a barajului, suprafaţa lui s-a dublat.”, se arată în revista România Pitorească, potrivit click.ro.
De jur împrejur, Lacul Făerag este înconjurat de o pădure falnică de fag. Pe lângă fag, peisajul mai este completat și de o rezervație de molid, atestată în urma mai multor cercetări.
Nu doar aspectul lacului este spectaculos, ci și faptul că, în pădurile din apropierea localității Certaj, animalele sălbatice se simțeau ca acasă. Aici a fost colonizat cerbul carpatin, una dintre cele mai importante vietăți sălbatice ale zonei.