Știai de ”Drumul binelui” din România? Acest loc este unul cu adevărat fascinant, fiind de altfel inclus și în patrimoniul UNESCO. Oricine trebuie să îl vadă măcar o dată în viață.
România are o mulțime de locuri superbe. Unele dintre ele sunt unice chiar și în Europa și merită vizitate. Chiar și așa, o mare parte dintre acestea nu sunt chiar atât de cunoscute de către români.
Toată lumea, inclusiv străinii, au auzit până acum de Transaplina ori de Transfăgărășan. Acestea sunt de altfel unele dintre cele mai celebre drumuri din România, cu o panoramă pe măsură. Nu sunt însă singurele.
Mai există de asemenea și alte drumuri celebre unde poți avea parte de o experiență memorabilă. Unele sunt prin munți, altele prin păduri și cu siguranță dacă ajungi la ele nu vei regreta alegea făcută.
”Drumul binelui” din România este unul dintre ele. Este vorba despre drumul care duce către bisericile din Maramureș. Aici, liniștea și pacea sunt cuvântul cheie. Iar deși drumurile nu sunt pavate nici cu beton și nici cu asfalt, asta nu înseamnă că nu sunt unele plăcute.
”Drumul binelui” din România a fost inclus și în patrimoniul UNESCO. Iar în prezent se dorește ca locul să fie cunoscut din ce în ce mai mult la noi în țară, dar și peste hotare. De altfel a fost demarat și un proiect prin care cei interesați pot să călătorească virtual pe acest drum.
Menționăm faptul că în Maramureș există o mulțime de biserici din lemn. Valoarea lor istorică, dar și arhitectura au fost apreciate la nivel mondial. Iar oamenii le pot admira fie ajungând aici, fie pe internet, prin diferite clipuri de prezentare și povești adunate.
”Drumul binelui” din România trebuie însă admirat și în realitate. De altfel celebrul Dan Leș, cetățean de onoare al Maramureșului descrie locul ca fiind unul ”pavat cu bine, cu liniște și pace”.
„Acele biserici care s-au înfipt cu turlele direct în cer, când ai intrat în ele ai comuniune directă cu Dumnezeu… cu o singură condiție, să ne cumințim, să ne descălțăm de toate problemele și când pășim acolo să știm că suntem pe un tărâm sfânt”, a spus Dan Leș cu ocazia lansării proiectului cultural ”Drumul binelui”.
Practic odată ce ajungi pe acest drum te simți într-o altă lume. Locul este unul de poveste și nu ai cum să te plictisești când îl traversezi. Pe lungimea lui poți vizita opt lăcașe de cult cu o valoare inestimabilă și totodată poți admira un peisaj de poveste.
Bisericile din această zonă sunt următoarele: Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bârsana, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Budeş, Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Deseşti, Biserica de lemn „Naşterea Fecioarei” din Ieud – Deal, Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Plopiş, Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Poienile Izei, Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Rogoz, Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Șurdești