Dacă vrei să scapi de dependența de cafea, iată un fruct care te-ar putea ajuta în acest sens. Este bogat în vitamine și antioxidanți și se găsește într-o cultură exotică a unui român din județul Bihor, întinsă pe 40 de ari, într-o livadă din localitatea Lazuri de Roșia.
În localitatea Lazuri din Bihor, Nelu Micula a renunțat la culturile clasice și a plantat în loc aronia, pe o suprafață de 4000 de metri pătrați. În fiecare an speră să obțină peste o tonă de fructe. Acestea nu doar că îi dau energie, dar și reglează glicemia și reduce riscul apariției cancerului.
”Ajunge la randament după 15 ani, adică 20-22 kg pe plantă. Am avut porumb, cartof, dar nu a fost rentabil”, a declarat Nelu Micula, în timp ce un alt agricultor a mărturisit că îi sunt suficiente 9, 10 boabe de aronie pentru a fi energic. Senzația este ca atunci când a consumat cafea.
”Dimineaţa mănânc 9-10 bobiţe de aronia şi îmi dă energie în plus. Am eliminat cafeaua de dimineaţă şi mănânc aronia. Acelaşi lucru pe care îl făcea cafeaua dimineaţă face şi aronia”, a mărturisit și un alt fermier.
Fuctele se pot mânca proaspete, de cum au fost culese. Din gospodăria din Lazuri aronia ajunge în magazine și sub formă de gem, suc sau sirop. Alexandra, fiica lui Nelu Micula, este studentă la alimentație publică și știe cum să consume aronia sub diverse preparate.
”O găleată de genul acesta în 20-25 de minute se umple (…) Uitaţi cum e asta, de exemplu, e plină. Dimineaţa dacă mâncăm are un gust mai acrişor, spre acru, la amiază îşi schimbă gustul, devine dulce (…)
Fructul e plin cu sevă, dimineaţa e acru, la amiază e dulce, probabil de la căldură şi îşi schimbă gustul”, a mai precizat Nelu Micula pentru Observator, mărturisind că în livada sa intenționează să planteze și arbuști exotici.
De exemplu, Alexandru a observat că pudra de aronie sau siropul în aluatul de pâine de casă schimbă nu doar gustul pâinii de casă, dar și textura. Este mai fragedă, mai proaspătă și mai ușor de mestecat. În același timp, este foarte sățioasă.
”Acesta este rezultatul pe care l-am făcut cu mama mea. E reţeta simplă de pâine şi am adăugat pudra de aronia împreună cu sirop de aronia, pentru a intensifica culoarea”, a declarat Alexandra pentru aceeași sursă.