Life

Acesta este secretul longevității la japonezi. Alimentul banal, dar care are beneficii uimitoare pentru organism

Care este secretul longevității la japonezi. Alimentul banal, cu beneficii uimitoare pentru organism. De ce e bine să-l consumi regulat.
28.06.2024 | 23:07
Acesta este secretul longevitatii la japonezi Alimentul banal dar care are beneficii uimitoare pentru organism
Secretul longevității la japonezi. Ce aliment banal trebuie să consumi. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este, de fapt, secretul longevității la japonezi. Este vorba despre un aliment banal, care are mai multe beneficii pentru sănătate. Îl poți consuma alături de multe feluri de mâncare.

Acesta este, de fapt, secretul longevității la japonezi. Un aliment banal are numeroase beneficii pentru sănătate

Potrivit cercetărilor efectuate la Școala de Medicină a Universității Nagova din Japonia, s-a descoperit un lucru interesant despre consumul de pește mic întreg.

ADVERTISEMENT

Acesta poate reduce riscul de mortalitate din toate cauzele, dar și de a dezvolta cancer la femeile japoneze. Studiile anterioare au asociat o dietă sănătoasă, precum cea mediteraneeană, cu riscul mai scăzut de mortalitate prin cancer.

Pe de altă parte, o dietă nesănătoasă, bogată în sare, zahăr și alimente ultraprocesate, poate duce la un risc mai crescut de mortalitate prin cancer.

ADVERTISEMENT

Studiul realizat în Japonia a constatat că un obicei alimentar a redus considerabil rata mortalității prin cancer. Oamenii de știință au analizat datele chestionarului de frecvență alimentară de la mai mult de 80.000 de participanți.

Aceștia aveau vârste cuprinse între 35 și 69 de ani. Aproximativ 2.400 de pacienți au decedat, pe parcursul unei medii de nouă ani. Dintre aceștia, 60% au fost atribuiți cancerului.

ADVERTISEMENT

Multe dintre participantele care consumau în mod regulat pește mic întreg aveau un risc mult mai redus de mortalitate, inclusiv cea provocată de cancer, după cum au arătat rezultatele studiului.

După ce s-au luat în considerare și obiceiurile privind stilul de viață, participantele care consumau pește mic întreg aveau șanse mult mai mici de a-și pierde viața din orice cauză.

ADVERTISEMENT

De ce peștii mici sunt mai sănătoși

Practica obișnuită din Japonia de a consuma pești mici și întregi, incluzând organele, capul și oasele, poate avea un impact în acest sens. Printre peștii cei mai consumați se numără peștele alb, somonul japonez, anșoa, macrou, stavridul mic, heringul și sardinele.

Peștii mici au avut legătură cu rezultate mai bune pentru sănătate. Totodată, sunt sustenabili deoarece nivelurile de mercur sunt mult mai scăzute, comparativ cu peștii mai mari, potrivit dcmedical.ro.

Cei mai mulți japonezi includ peștii mici în dieta lor. Acest tip de pește este existent, însă, și în dietele mediteraneene. Ambele diete sunt recunoscute deoarece sunt asociate cu un stil de viață sănătos.

În plus, peștii mici conțin proteine, dar și nutrienți esențiali, precum acizi grași Omega-3. Mai conțin și micronutrienți, cum ar fi calciu, fier, zinc, vitamina A și vitamin B12.

Peștii mici mai conțin grăsimi sănătoase și minerale, dar și nutrienți protectori. În general, sunt asociați cu alte alimente benefice pentru sănătate, precum legumele, fructele și cerealele integrale.

Un alt avantaj este faptul că sunt mai delicați și au porțiunile controlate. În acest fel, pot fi mâncați mai lent și savurați așa cum trebuie.

Studiul realizat în Japonia este adăugat la dovezile privind consumul de pește și mortalitatea prin cancer. Alte studii anterioare au demonstrat un risc mai scăzut de a dezvolta tipuri de cancer gastrointestinal, precum și beneficii potențiale pentru supraviețuitorii de cancer ce au avut diete bogate în pește gras.

Molly Rapozo, nutriționist și educator senior în domeniul nutriției și sănătății la Pacific Neuroscience Institute, a evidențiat importanța cercetărilor. Acesta a spus că ceea ce mâncăm afectează destul de mult dezvoltarea de afecțiuni cronice.

Stilul de viață sănătos și consumul anumitor alimente pot contribui la scăderea riscului de deces prematur, dar și de invaliditate. În același timp, contribuie la riscul scăzut de a dezvolta boli cronice și la îmbunătățirea longevității.

Monique Richard, dietetician nutriționist înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, a recomandat adăugarea a 20 de grame de pește sau a 4 – 5 pești mici în anumite preparate, cum ar fi pâinea integrală prăjită, salatele, cerealele integrale sau supele de legume.

ADVERTISEMENT