Reședințele de județ nu sunt doar destinații de vacanță ideale pentru turiștii români și străini, ci au o importanță deosebită pentru România. De curând, s-au aflat care sunt cele mai bogate municipii din țara noastră. Românii vor avea parte de o surpriză totală pe primul loc. Cine ocupă prima poziție.
România are orașe frumoase, cu o cultură specială, mai ales din punct de vedere a arhitecturii și obiectivelor turistice. Recent, specialiștii din țara noastră au realizat un clasament în care sunt incluse cele mai bogate localități.
Municipiile care se bucură de un statut din punct de vedere financiar nu sunt deloc puține la număr. Pe primul loc se află o reședință de județ care a fost luată cu asalt de călători în ultima perioadă. E un oraș foarte instagramabil.
Primul loc poate fi surprinzător pentru unii pentru că este vorba de Oradea. Municipiul are pentru anul 2025 un buget de 3,7 miliarde de lei la o populație de 183.000 de persoane, potrivit publicației Turnul Sfatului.
În plus, se găsește pe primul loc în topul celor bogate municipii reședință de județ din țară pentru că a reușit să atragă investiții majore. Acestea se ridică la valoarea de 1,3 miliarde de euro din investiții private, în ultimii 17 ani.
Oradea a beneficiat de investiţii publice de 1,2 miliarde de euro prin fonduri europene. Acest lucru a contribuit la creșterea semnificativă a nivelului de trai. Este un oraș model pentru România, Municipiul arată cum se poate ajunge la succes şi la o perspectivă reală pentru cetăţeni.
„Dezvoltarea se face prin profesionalism şi perseverenţă, şi nu neapărat prin implicarea membrilor de partid, iar uneori este necesar să mergi împotriva curentului.
Noi am investit în sistemul de termoficare, cel mai extins din România, inspirându-ne din modelul german, unde costurile de încălzire sunt cu 10% mai mici decât cele ale încăl-zirii convenţionale pe gaz.
Ne-am inspirat şi din sistemul de reabilitare a clădirilor, aplicând supraimpozitare şi susţinere financiară pentru proprietari. În acest fel, am realizat o simbioză între dezvoltarea urbană şi economică a oraşului”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, scrie zf.ro.
Topul celor mai bogate orașe din România clasează Oradea pe primul loc. Poziția a doua este ocupată de un alt municipiu foarte important. Clasamentul arată că locuitorii din Cluj-Napoca o duc extraordinar de bine.
În Oradea raportul buget / cap de locuitor este de 20.235 de lei. În schimb, în orașul situat pe locul al doilea raportul este de 14.809 lei. Reșița se situează pe poziția a treia, raportul buget / cap de locuitor fiind de 12.264 de lei.
Următoarele locuri sunt ocupate de Sibiu (10.968 lei), Iași (10.335 lei), Alba-Iulia (10.103 lei) și Deva (9.170 lei). Alexandria (8.885 lei), Constanța (8.768 lei), Buzău (8.631 lei) și Suceava (8.522 lei) ocupă următoarele poziții.
În aceeași notă, pe ultimele poziții se află municipiile Botoșani (4.532 de lei), Zalău (4.295 lei) și Călărași (3.956 de lei).