Acestea sunt cele mai bune și sănătoase ouă din comerț. Cum îți dai seama dacă sunt proaspete și la ce trebuie să te uiți prima oară. Care sunt, de fapt, ouăle care riscă să se infecteze mult mai ușor cu Salmonella.
Ele sunt cele mai gustoase și mai sigure ouă din magazin. Metoda care îți arată dacă sunt proaspete, ce să observi prima dată. Medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu a explicat care sunt aspectele pe care trebuie să le ia în calcul cumpărătorii.
Doctorul a dezvăluit că cele mai bune ouă rămân cele de găină pentru că celelalte, de raţă, gâscă, bibilică sau curcan se infectează mai uşor cu Salmonella. Acesta este și motivul pentru care nu se găsesc pe rafturile supermarketurilor.
„Salmonella se transmite prin igiena precară a cuiburilor, prin rozătoare, prin apă sau prin solul infectat. Ouăle păsărilor care stau mult în apă (raţă, gâscă) se infectează mai uşor”, a spus medicul Lygia Alexandrescu, relatează evz.ro.
În plus, medicul îi sfătuiește pe clienți să cumpere ouă organice sau de la țară, cu condiția ca acestea să provină de la găini hrănite bine şi crescute în condiţii de igienă. De cele mai multe ori ouăle industriale vin de la păsări care sunt hrănite cu furaje concentrate.
Ouăle organice nu au antibiotice sau hormoni de creștere pentru că acest lucru este interzis de autoritățile române. Mai mult decât atât, specialistul susține că, de fapt, culoarea cojii de ou nu influențează deloc calitatea.
Ouăle se verifică dacă sunt proaspete atunci când se păstrează la frigider, dar nu în suportul special. Acestea trebuie să fie ținute pe raftul unde este mai rece, cu capătul ascuțit în jos, pentru a elimina presiunea din camera cu aer (spaţiul dintre albuş şi coajă).
Pentru a verifica dacă ouăle sunt bune de consumat trebuie să se scufunde în apă sărată. Este nevoie de 125 de grame de sare la un litru de apă. Concret, ouăle care au fost luate din cuib cu o zi în urmă cad la fund.
De asemenea, cele care au două zile nu ating fundul vasului, în timp ce ouăle de trei zile reușesc să se mențină undeva la mijloc. Cele care au mai mult de cinci zile sau mai mult plutesc deasupra apei, ceea ce înseamnă că sunt vechi.
O altă tehnică care arată dacă ouăle sunt bune de consumat are legătură cu lumina soarelui sau un bec aprins. Acestea se privesc prin lumină pentru a se observa cum arată gălbenușul: dacă este lăsat în jos înseamnă că ouăle sunt vechi.