Există câteva greșeli pe care multe gospodine ajung să le facă în bucătărie. Deși la prima vedere pot părea banale și sunt trecute cu vederea, adevărul este că în timp ele ne pot afecta sănătatea, avertizează specialiștii.
Este esențial ca bucătăria noastră să fie curată. Aici preparăm alimentele pe care le consumăm atât noi, cât și cei dragi. Totuși, mai este nevoie să ținem cont și de niște reguli pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.
Vorbim despre niște reguli care țin de siguranța alimentelor. Deseori ele sunt trecute cu vederea, însă este bine să le cunoști. În acest mod poți evita cele mai frecvente greșeli care ajung să fie făcute în bucătărie.
Prima dintre ele se numără chiar spălarea necorespunzătoare a mâinilor. În cazul în care nu știai, mâinile sunt un factor principal pentru transferul bacteriilor și virușilor periculoși către alimente.
Astfel, în cel mai rău caz poți ajunge, fără voia ta, să contaminezi carnea sau legumele. Specialiștii ne recomandă să ne spălăm cel puțin 20 de secunde pe mâini înainte de a ne apuca să gătim.
Și spălarea cărnii crude se numără printre acele greșeli frecvente din bucătărie. Carnea de pasăre crudă trebuie spălată cu mare atenție astfel încât să fie evitată stropirea blaturilor ori a altor suprafețe.
Iar dacă te apuci să tai carnea, dar și legumele, asigură-te că fiecare tocător în parte este spălat. În caz contrar există riscul ca bacteriile dăunătoare de la alimentele crude să fie transferate la cele gata de consum.
Un alt detaliu important e legat de modul în care alegi să dezgheți alimentele. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă ca dezghețarea să fie făcută la frigider, ori în apă rece sau în cuptorul cu microunde.
Totodată, alimentele trebuie gătite imediat după ce s-au dezghețat. Dacă vor sta la temperatura camerei, straturile exterioare poate ajunge un mediu prielnic pentru bacterii, având în vedere că se dezgheață mai repede.
Evident, printre cele mai frecvente greșeli din bucătărie se numără prepararea alimentelor. E foarte important să gătești la temperatura corectă, astfel încât să fie distruse toate bacteriile dăunătoare. Carnea de pasăre, spre exemplu, trebuie gătită la o temperatură internă de 74°C.