Un subiect larg dezbătut este cel legat de nume, mai ales cele populare pe plan internațional. Deși unele dintre acestea sunt percepute de români ca fiind greu de înțeles sau prea diferite, contextul cultural și tendințele globale pot schimba rapid aceste percepții. Pe măsură ce societatea devine tot mai deschisă la influențe externe, astfel de nume ar putea câștiga popularitate și în România.
Mergând pe stradă sau un parc, nu mai auzi părinții strigându-i pe cei mici „Ion”, „Gheorghe” sau „Garofița”. Acestea au fost înlocuite cu „David”, „Sofia” și „Sara”. Explicația este una simplă, tendințele se schimbă, iar influențele din exterior pot modifica rapid gusturile românilor.
Totuși, dacă ne uităm la cele mai populare nume din lume, ne este greu să le vedem folosite și la noi. Tradițiile și limba diferă, dar, niciodată să nu spui niciodată. Astfel, specialiștii au întocmit un top al celor mai răspândite prenume de pe glob. Și, este important de subliniat, faptul că cel de pe locul trei nu este auzit deloc în România.
Statisticile arată că peste 150 de milioane de bărbați din întreaga lume au fost numiți Mohammed sau formele sale, cum ar fi Muhammad. Considerat cel mai frecvent întâlnit nume global, acest lucru se datorează în principal legăturii sale cu Profetul Mahomed, figura fondatoare a islamului. De-a lungul anilor, Mohammed a devenit un nume extrem de comun printre musulmanii din Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud.
Maria este, pe de altă parte, unul dintre cele mai răspândite nume de pe glob. În Orientul Mijlociu, este preferată varianta „Mariam”, iar în India, „Marya”. Statisticele demonstrează că mai bine de 60 de milioane de femei sunt numite așa la nivel mondial.
Numele feminin Nushi ocupă locul al treilea în topul celor mai populare din lume, având aproximativ 1 din 130 de femei care îl poartă. Pe locul patru se află Jose, cu aproape 30 de milioane de persoane care îl folosesc, majoritatea în America de Sud.
În regiunile occidentale, nume precum „Liam” și „Emma” sunt extrem de populare. „Liam”, diminutiv al numelui William, a câștigat multă popularitate, în special în cultura americană, prin prisma celebrităților. „Emma”, pe de altă parte, este un nume simplu și ușor de pronunțat, preferat în Europa și America de Nord, iar acum este tot mai întâlnit și în alte părți ale lumi, scrie shtiu.ro.
În țara noastră, statisticele celor mai populare sunt puțin diferite. În cazul băieților, în perioada 2002-2004, cel mai răspândit prenume a fost Alexandru. Iar din 2005, în top a urcat Andrei.
În România, cele mai populare nume de băieți sunt Andrei, Ștefan, Matei, Gabriel, Alexandru, David, Ioan, Ionuț, Nicolas, Luca, Mihai, Cristian, Dominic, Rareș, Daniel, Tudor, Filip, Vlad, Sebastian și Ayan, conform stirileprotv.ro.
Aceste nume reflectă tradițiile și gusturile moderne ale părinților, fiind alese pentru sonoritatea lor plăcută și semnificațiile profunde. Fiecare dintre ele poartă o istorie, un caracter distinct, și rămân foarte apreciate în cultura română.
În România, cel mai popular nume de fete este Maria. Acesta este urmat de Ioana, Elena, Ștefania, Sofia, Anastasia, Andreea, Eva, Antonia, Gabriela, Teodora, Ana, Alexandra, Sara, Ilinca, Natalia, Anais, Iris, Rebeca și Ariana.
Numele influențează în mod direct soarta unui nou-născut. Și, de când acest aspect lucru a devenit cunoscut, părinții fac eforturi pentru a alege un prenume noroc. Aici intră în joc numerologia, după regulile căreia se ia decizia. Numerologul Corina Stratulat a explicat cum se poate face asta, dar și ce semnificație are fiecare cifră a destinului. Toate informațiile se găsesc aici.