Când vorbim despre perioada în care se ține post, există întotdeauna întrebarea: care sunt cele mai sănătoase alimente? Cele gustoase și la îndemână nu sunt mereu o alegere benefică pentru organism. Pe de altă parte, acelea recomandate de nutriționiști sunt adesea evitate de români.
Mulți români țin în această perioadă postul Crăciunului, unul dintre cele mai lungi de peste an. Totuși, medicii avertizează că nu toate alimentele la îndemână, consumate adesea, sunt și bune pentru organism.
Și atunci, care sunt, de fapt, cele mai sănătoase alimente de post? Dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, a întocmit o listă a produselor pe care le poți consuma cu încredere în această perioadă, conform doc.ro.
De pildă, dacă obișnuiai să mănânci la micul dejun cereale cu lapte integral, nu este nevoie să renunți la acest obicei. Este nevoie doar să înlocuiești laptele cu unul vegetal, de de soia, de migdale sau nucă de cocos.
Aceste tipuri de lapte vegetal au un conținut mai scăzut de calorii decât laptele de vacă și reprezintă o sursă importantă de vitaminele A, E și D, precum și de calciu. De asemenea, surse vegetale de calciu sunt și băuturile fortificate cu orez și ovăz, tofu, leguminoasele, migdalele, varza Kale, pătrunjelul, smochinele uscate și semințele de susan.
Măslinele sunt și ele printre cele mai sănătoase alimente de post, fiind bogate în vitamina E și antioxidanți. Poți să te bucuri din plin și de portocale, grepfrut, mandarine, kiwi, lămâi, căpșuni, fructe bogate în vitamina C, care îți vor crește și imunitatea.
Ciupercile, lintea, arahidele și tofu reprezinte surse importante de proteine. Pe de altă parte, semințele, de chia, de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de cânepă, pot fi adăugate în diferite rețete. Iar leguminoasele, cum ar fi năutul, lintea și mazărea sunt bogate în carbohidrați și fibre.
Fasolea se numără și ea printre cele mai bogate alimente de post. Are un conținut de glucide, iar proteinele sunt completate de vitamina B și, mai ales, de fier, fiind o sursă importantă de energie.
Pe de altă parte, sfecla roșie contribuie la combaterea oboselii din perioada postului, susține reînnoirea celulelor sanguine, previne anemia și întărește sistemul imunitar. Quinoa este o sursă bogată de fier.
Se prepară la fel ca orezul, dar timpul de gătire este de două ori mai scurt. Pe lângă fier, quinoa furnizează și proteine și calciu. Alte alimente de post care sunt bogate în fier sunt spanacul, broccoli-ul și varza de Bruxelles. În cele din urmă, conopida, varza, humusul și avocado sunt surse vegetale de Omega3.