Cantități importante de pesticide au fost depistate în ultimele luni în Capitală și în mai multe județe din țară. Care sunt fructele cele mai contaminate prezente în comerț pe piața internă.
În prezent, în România, alegerea legumelor și a fructelor de la piață a devenit o adevărată loterie pentru orice cetățean. Nu mai este demult o îndoială asupra faptului că mâncăm produse pline de pesticide.
În general, autoritățile statului ne spun că totul este în regulă. Din păcate, situația nu este deloc sub control. Problema este că se testează foarte puțin. Atunci când statul își face cât de cât treaba, descoperirile sunt alarmante.
Specialiștii explică faptul că pesticidele sunt un rău necesar. Cu alte cuvinte, dacă sunt folosite în doze admise, ele nu sunt periculoase pentru organism. Ceea ce a relevat însă, anul trecut, un amplu control demarat de Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) este șocant.
Fructe pe care românii le adoră și le cumpără frecvent s-au dovedit pline de produse periculoase. Lider la acest capitol a fost căpșunele. Vorbim de fructele depistate de ANF cu cele mai multe probe neconforme.
S-au găsit reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis: 3 probe. Acestea au fost prelevate din București, Vrancea și Dâmbovița, potrivit Raportului Autorității Naționale Fitosanitare aferent anului 2024, citat de G4Food.
Într-o probă din Capitală de 1 kg, dintr-un lot de 45 de kg, s-au găsit reziduuri de clorotalonil, în cantitate de 3,870 mg/kg. De notat că limita maximă admisă este de 0,01 mg/kg.
Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale (LCRPPPV București), din cadrul Laboratorului Naţional Fitosanitar a analizat un total de 101 probe de căpșune. Rezultatele sunt extrem de îngrijorătoare. S-a constatat că 27 probe (27%) au fost libere de reziduuri de pesticide, 71 probe (70%), cu reziduuri de pesticide sub nivelul maxim admis și 3 probe neconforme, cu reziduuri peste limita legală.
Cel mai accesibil fruct din piețe și magazine, mărul, nu este deloc și cel mai ”curat”. În laboratorul din Capitală au fost analizate 74 de probe. Doar 17 probe (23%) au fost libere de reziduuri de pesticide. În 56 de probe (76%) s-au găsit urme de pesticide. O probă a fost neconformă.
Aceasta a fost prelevată din județul Prahova (1 kg dintr-un lot de 45 de kg ). Substanța activă conținută: clorpirifos, 0,080 mg/kg, limita maximă admisă 0,01 mg/kg.
Și în alte fructe s-au găsit un procent mare de probe contaminate, dar fără depășiri ale limitei maxime admise:
În primăvara lui 2024, în ceapa verde s-a depistat DDT, un pesticid extrem de toxic interzis în Europa. Se spune despre el că favorizează apariția cancerului. Tot atunci, s-au găsit și morcovi cu două tipuri de insecticide interzise în Uniunea Europeană sau roșii cu nu mai puțin de 19 pesticide.
O campanie a celor de la Digi24 de testare a nivelului de pesticide a scos la iveală faptul că legumele pe care le mâncăm arată că statul român testează foarte puțin.
E important de reținut că utilizarea și nerespectarea legislației și utilizarea pesticidelor de multe ori peste limita maximă admisă în produse poate să ducă la efecte negative asupra populației. Foarte expuși sunt copiii.
Specialiștii vin și cu o veste bună. Ar exista câteva soluții naturale pe care le putem încerca în locuință pentru a reduce expunerea la pesticide. Cea mai la îndemână metodă este spălarea acestora cu apă și oțet.
Cele două lichide, combinate, luptă eficient împotriva pesticidelor. Trebuie doar să amestecăm o cantitate egală de apă și oțet într-un recipient, apoi să folosim acest amestec pentru a clăti fructele și legumele. Vorbim de o metodă facilă, dar și foarte economică.
O altă soluție anti-pesticide este bicarbonatul de sodiu. Găsim acest produs în orice bucătărie. ”Rețeta” e simplă: punem o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un vas cu apă și să amestecăm bine.
Produsul rezultat îl putem folosi pentru a spăla fructele și legumele. Proprietățile alcaline ale bicarbonatului de sodiu pot ajuta la neutralizarea pesticidelor și la îndepărtarea lor de pe suprafața produselor.
Mai putem elimina pesticidele dacă folosim o perie nu foarte dură. Frecăm cu ea ușor suprafața fructelor și legumelor. Acest proces mecanic poate ajuta la îndepărtarea pesticidelor care s-au depus de-a lungul timpului.