Ouăle ieftine din Ucraina au ajuns în supermarketurile românești, atrăgând atenția consumatorilor datorită prețului mic. Totuși, apar întrebări legate de calitatea lor și controalele de import.
Ouăle din Ucraina au invadat piața românească, fiind vândute la prețuri extrem de mici în supermarketuri. Fenomenul a stârnit îngrijorare în rândul producătorilor locali care se se confruntă cu o concurență acerbă. Cât costă un cofraj de ouă din Ucraina?
Recent, un videoclip viral pe rețelele sociale a atras atenția asupra prezenței ouălor ucrainene în supermarketurile românești. Prețul acestora, de aproximativ 0,58 lei per bucată, este mult mai mic decât cel al produselor autohtone.
Un român din Vâlcea a publicat un videoclip pe TikTok care prezintă situația ouălor ucrainene într-un important lanț de supermarketuri din țară. Un carton cu 30 de ouă din Ucraina costă doar 17,49 lei, în timp ce aceeași cantitate de ouă românești se vinde cu aproximativ 22 lei, notează agrointel.ro. Asta înseamnă o diferență de preț de aproape 30%.
Fenomenul nu este izolat doar la România. Bulgaria, țara vecină, se confruntă cu aceeași problemă și a solicitat deja Comisiei Europene să intervină pentru a opri importurile de ouă din Ucraina.
Un aspect îngrijorător este lipsa de transparență privind standardele de producție și calitatea ouălor importate. Experții din industria alimentară avertizează că aceste produse ar putea fi riscante pentru sănătatea consumatorilor.
Producătorii români de ouă sunt revoltați de această situație. Ei susțin că nu pot concura cu prețurile extrem de mici ale produselor ucrainene și cer sprijin din partea autorităților pentru a face față acestei crize.
”Preţul mi se pare îngrijorător de mic. Să ajungă din Ucraina până la noi, pe rafturi, la un preţ atât de mic nu este bună şi nu aduce niciun beneficiu consumatorului final. Este mult sub preţul pieţei”, a declarat Vladimir Lăpădat, producător ouă, potrivit agrointel.ro.
De asemenea, Dragoș Frumosu, expert în industria alimentară, ridică întrebări despre condițiile în care sunt crescute păsările în Ucraina și despre verificările efectuate la importul produselor.
”Lucrurile sunt necontrolate. Nici nu ştim calitatea acestor ouă şi nici nu ştim cu ce sunt hrănite găinile în Ucraina, care produc aceste ouă. Din Ucraina, nu cred că se verifică ceva, chiar dacă instituţiile statului ne spun lucrul ăsta”, a declarat Dragoş Frumosu, potrivit sursei citate.
Dar cum ajung ouăle ucrainene pe piața românească? Se pare că o cooperativă agricolă românească, cu o reputație solidă în sectorul agricol local, este responsabilă pentru importul și distribuția acestor produse.
Cooperativa Agricolă “Țara Mea”, cunoscută anterior pentru furnizarea de ouă românești către retail, apare acum ca importator al ouălor ucrainene. Experții cred că ouăle din Ucraina trec prea ușor de vamă și controale. Unele produse mai slabe sunt etichetate ca fiind de calitate înaltă.
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a luat atitudine, solicitând Guvernului să inițieze un dialog pentru a rezolva această criză. Ei au semnalat probleme în procesul de import, sugerând că există lacune în controlul sanitar-veterinar la granițe.