News

Aceştia sunt liberalii care l-au făcut preşedinte pe Orban, iar acum vor să-l demită. Printre ei se afla chiar Florin Cîţu

Mulți dintre susținătorii lui Ludovic Orban de la Congresul PNL din 2017 l-au părăsit pe actualul lider liberal, inclusiv Florin Cîțu, la acea vreme senator la primul mandat.
26.08.2021 | 17:55
Acestia sunt liberalii care lau facut presedinte pe Orban iar acum vor sal demita Printre ei se afla chiar Florin Citu
Ludovic Orban la lansarea candidaturii din 2017 și liderii PNl care l-au părăsit între timp/ Foto: Inquam Photos - Diana Oros
ADVERTISEMENT

În campania internă pentru președinția PNL, Ludovic Orban s-a plâns în mai multe rânduri că oameni care i-au fost alături și pe care i-a proovat i-au întors spatele și acum sunt în tabăra contracandidatului său, Florin Cîțu.

La o examinare a susținătorilor moțiunii cu care Orban a câștigat șefia PNL în 2017, se observă că tabăra susținătorilor săi s-a subțiat considerabil după patru ani. Chiar și Florin Cîțu a fost printre cei care au făcut parte din echipa câștigătoare din 2017. Între timp, Orban a fost abandonat și de cel care ar trebui să fie mâna sa dreaptă, secretarul general Robert Sighiartău.

ADVERTISEMENT

De asemenea, într-o fotografie făcută la lansarea candidaturii lui Ludovic Orban din 2017 mai apăreau Nelu Tătaru, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Falcă sau Lucian Bode, toți aflați acum în tabăra premierului Cîțu. Iar lista celor care s-au lepădat de Orban este mult mai lungă.

Orban promite că nu ține ranchiună

Cea mai recentă jelanie a președintelui PNL privind „ingrații” care l-au părăsit datează de miercuri, în discursul susținut în fața organizației liberale de Brăila, una dintre puținele care i-au rămas alături.

ADVERTISEMENT

Partidul, în urma acestei campanii, evident, va trebui reunificat. Va trebuie redobândită unitatea partidului, va trebui să trecem peste toate cuvintele urâte, toate criticile, toate atacurile care au fost în perioada respectivă şi care au generat starea asta. Eu, personal, va trebui să trec peste nişte suciri ale unor oameni pe care nu am putut, nu pot şi, probabil, nu voi putea să le înţeleg vreodată, care nu au nicio explicaţie logică, politică sau de altă natură. Dar voi trece, în mod evident, pentru că avem nevoie în primul rând de unitate, de coeziune, pentru că fără ea nu putem să avem garanţia unei guvernări”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, citat de News.ro.

Pe 15 mai 2017, Ludovic Orban își depunea candidatura la funcția de președinte al PNL avându-l la acea vreme drept contracandidat pe europarlamentarul Cristian Bușoi. În fotografia făcută la acea vreme, apăreau cinci liberali care acum sunt lideri importanți ai partidului aflați în tabăra lui Florin Cîțu. În stânga imaginii, aflați în primele rânduri, erau europarlamentarul Gheorghe Falcă și senatorul Iulian Dumitrescu, lideri ai unor filiale care vor avea un cuvânt greu de spus la Congresul din 25 septembrie – Arad, respectiv Prahova.

ADVERTISEMENT

Numele grele care l-au abandonat pe Cîțu după patru ani

Inițial, Falcă s-a ferit să intre în polemicile din partid însă pe 19 august Florin Cîțu a anunțat, într-o emisiune la TVR 1, că l-a convins și pe fostul primar al Aradului să treacă în tabăra sa. Iulian Dumitrescu a făcut parte inițial dintr-un grup al indecișilor, ca și Falcă, adică o serie de filiale care au ezitat să anunțe sprijinul pentru un candidat sau altul. Însă pe 19 iulie, Iulian Dumitrescu și-a anunțat opțiunea: a renunțat la Orban și a trecut în tabăra Cîțu, care i-a promis susținerea pentru una din funcțiile de prim-vicepreședinte. „Începând de astăzi, fac parte din echipa lui Florin Cîţu și voi candida, din partea acestei echipe, pentru o funcție de prim-vicepreședinte al partidului la Congresul #PNL din 25 septembrie”, recunoștea chiar Dumitrescu într-o postare pe Facebook.

În fotografia din 2017 apărea în rândurile din spate Robert Sighiartău, un tânăr deputat de Bistrița care avea să ajungă secretar general al partidului. Distanțarea sa față de Orban este mai veche, Sighiartău fiind printre autorii tentativei de puci de la sfârșitul anului trecut, când unii liberali au încercat să împiedice încheierea unui acord între PNL și USR-PLUS pentru guvernul de coaliție, acord pe care-l considerau nefavorabil partidului din cauza concesiilor făcute de Ludovic Orban pentru a-și asigura funcția de președinte al Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

Miniștrii lui Orban, în tabăra lui Cîțu

Lucian Bode, al doilea din stânga lui Orban, în poza din 2017, este printre puținii miniștri care și-au păstrat funcția atât în guvernul Orban, cât și în cel al lui Cîțu, chiar dacă a schimbat portofoliul Transporturilor cu cel al Internelor. În dreapta imaginii, în rândurile din spate, mai apărea și Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății în guvernul Orban și liderul organizației județene Vaslui. Tătaru a făcut parte dintre fruntașii liberali care s-au pozat în această vară alături de Florin Cîțu când acesta și-a anunțat candidatura la funcția de președinte. Deși nu este prins în cadru, în partea dreaptă a fotografiei se mai afla fostul ministru de Interne Victor Paul Dobre, actual vicepreședinte al PNL. Și acesta s-a aflat printre primii care s-au alătura în 2021 lui Cîțu.

În imaginea de acum patru ani nu erau toți liderii care se aflau în tabăra lui Ludovic Orban. Cu aproape o săptămână înaintea realizării fotografiei, pe 9 mai 2017, tabăra Orban s-a reunit într-o ședință la Palatul Parlamentului. La acea vreme, printre participanții la acea reuniune se afla contracandidatul de astăzi al lui Orban, Florin Cîțu și actualul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj. La acea ședință a mai fost și Florin Roman, deputat de Alba, transformat după patru ani într-unul dintre cei mai virulenți critici ai actualului președinte PNL.

ADVERTISEMENT