News

Aceștia sunt pensionarii care vor avea parte de pensii mărite de la 1 septembrie. Au nevoie de această adeverință pentru a primi bani în plus

Cine sunt cei care vor avea pensii mărite de la 1 septembrie? Ei vor beneficia de bani în plus dacă vor aduce această adeverință.
02.07.2024 | 22:42
Acestia sunt pensionarii care vor avea parte de pensii marite de la 1 septembrie Au nevoie de aceasta adeverinta pentru a primi bani in plus
Pensionarii care vor avea parte de pensii mărite de la 1 septembrie. Foto freepik.com
ADVERTISEMENT

Vârstnicii din România vor avea parte de pensii mărite de la 1 septembrie. Ba chiar, există anumiți seniori care vor primi bani în plus dacă vor aduce o adeverință. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Marius Budăi. 

Cine sunt seniorii care vor avea pensii mărite de la 1 septembrie. Adeverința de care au nevoie

Pe lângă persoanele care vor avea pensiile majorate după recalculare, există o categorie de seniori care pot primi și mai mulți bani dacă prezintă anumite adeverințe la Casele Teritoriale de Pensii.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre cei care au lucrat înainte de 1 aprilie 2001 și au beneficiat de sporuri, prime sau bonusuri. Ei trebuie să meargă la firmele de arhivare pentru a ridica documentele respective, prin care să dovedească faptul că au primit aceste venituri nepermanente în perioada menționată.

Însă, acestea se eliberează contra-cost, iar pentru înregistrarea unei simple cereri sunt nevoiți să achite sume mari de bani. „Doar pensionarii care au avut venituri nepermanente trebuie să prezinte adeverințe.

ADVERTISEMENT

Ceilalți pensionari care nu au avut nu trebuie să facă acest lucru. Iar pentru perioadele lucrate după 1 aprilie 2001 nu sunt necesare aceste documente de justificare a veniturilor nepermanente, pentru că aceste venituri există deja în bazele de date electronice”, a transmis Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Arhivele Naționale vor prelua de la Casele de Pensii „responsabilizarea legală a autorizării și a verificării”

Vestea proastă este că pensionarii trebuie să achite pentru fiecare document analizat aproximativ 70-75 de lei. De asemenea, pentru o adeverință originală trebuie să plătească alți 120 de lei. În acest context, Consiliul Concurenței a demarat o anchetă pentru a verifica modul în care sunt stabilite aceste prețuri.

ADVERTISEMENT

De altfel, premierul Marcel Ciolacu a solicitat ca firmele care cer tarife mari pentru acte să fie sancționate. Și cu privire la acest subiect Marius Budăi a făcut noi precizări. El spune că se pregătește o modificare legislativă, ca Arhivele Naționale să preia de la Casele de Pensii „responsabilizarea legală a autorizării, dar și a verificării.”

„Pentru că nu este doar o autorizare, și este și o verificare a tarifării serviciilor de arhivă, pentru că Arhiva Națională este specializată pe acest lucru, în paralel solicitând Consiliului Concurenței ca ancheta să fie fermă și să fie de scurtă durată pentru a putea rezolva acest aspect.

ADVERTISEMENT

Mai este o situație în care angajatorii încă există, și aici seniorii pot merge direct la angajatori, însă rămâne și cazul în care nu mai există angajatorul și în care nu mai este în activitate și acolo pensionari trebuie să se adreseze acestor susținători, acestor deținători de arhive”, a adăugat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT