Sute de mii de români vor plăti rate mai mici începând cu 1 aprilie 2025. Norocoșii sunt cei care au luat împrumuturi după anul 2019, cu ratele calculate în funcție de IRCC, indicele de referință pentru credite.
„O valoare de 5,55% versus 5,66% valabil încă în trimestrul 1. Înseamnă o rată mai mică. Scăderea nu este semnificativă, dar este o scădere”, explică Gabriela Mateescu, director creditare persoane fizice, conform observatornews.ro.
Românii care au luat un credit ipotecar de 350.000 de lei, pe 25 de ani, vor economisi 25 de lei la rata lunară. Odată cu reducerea IRCC-ului, scade și dobânda. Cu toate acestea, ratele nu se vor micșora semnificativ în viitorul apropiat.
În astfel de situații, pentru a mai scăpa de datorii, tot mai multe persoane aleg să își refinanțeze creditele. Banca Națională nu pare că anunță tăieri din dobânzi, astfel că românii cer dobândă fixă pe termen scurt.
„Optarea pentru un credit ipotecar standard, cu dobândă fixă. Noi avem dobânzi fixe care pornesc de la 4,79% pe 3 ani. Şi merg până la perioade fixe de 5 sau 10 ani. Este o variantă de a te pune la adăpost de această fluctuaţie a indicelui IRCC”, spune Marian Oprea, manager credite, pentru sursa menționată.
Înainte de a face un astfel de pas important, trebuie să te gândești dacă ai nevoie de lucrul respectiv și dacă poți, într-adevăr, să-ți plătești ratele. Este necesar să faceți o diferență între dorințe și nevoi.
De asemenea, pentru un credit ipotecar pe 20 de ani, este recomandat să începem să facem economii cu un an înainte. Ar fi ideal să avem deja suma echivalentă ratei respective. În acest fel, nu vor apărea probleme atunci când trebuie să plătești ratele.
„Trebuie să avem un buget de venituri şi cheltuieli. Altfel e foarte complicat, nu ştim pe ce dăm banii şi nu avem cum să îi gestionăm. Când vrei să iei un credit de nevoi personale pe 3 sau 5 ani este bine să economiseşti rata lunară, undeva între 3 şi 6 luni înainte să iei creditul.
La un credit ipotecar pe 20 de ani sau mai mult economiseşte un an înainte, echivalentul ratei, ca să vedeţi cum este înainte să iei acel credit. Pentru că ne dorim multe lucruri, mai repede, să trăim mai bine în viaţă, dar nu suntem conştienţi ce implică toate acele credite decât când le contractăm”, a explicat Iancu Guda, specialist economic, în cadrul rubricii IQ Financiar de la Antena 1.