News

O rachetă a căzut într-o localitate din Polonia. SUA îl contrazic din nou pe Volodimir Zelenski

Două rachete au căzut, marți, 15 noiembrie, în Polonia, stat membru NATO. În urma incidentului, doi cetățeni polonezi au murit.
16.11.2022 | 21:09
O racheta a cazut intro localitate din Polonia SUA il contrazic din nou pe Volodimir Zelenski
Rachete în Polonia. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT
16-11-2022
19:10

Volodimir Zelenski, contrazis din nou de SUA

Americanii susțin în continuare că racheta care a căzut în Polonia era de proveniență ucraineană. Asta, în condițiile în care Volodimir Zelenski susține cu vehemență că Rusia e de vină.

“Avem încredere totală în investigaţia Guvernului polonez în cazul exploziei produse în apropierea frontierei cu Ucraina şi îi lăudăm pentru modul profesionist şi determinat în care efectuează ancheta.

Nu am observat nimic care să contrazică evaluarea preliminară a preşedintelui Andrzej Duda că explozia a fost, cel mai probabil, rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene care din nefericire a căzut în Polonia. Vom continua să evaluăm situaţia şi vom prezenta orice nouă informaţie în mod transparent când devine disponibilă. De asemenea, vom menţine contactele strânse cu Ucraina pentru orice informaţii ar avea care să completeze tabloul”, a declarat miercuri seară Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională din SUA.

16-11-2022
17:04

Ucraina vrea acces la locul prăbușirii rachetei

Ucraina a solicitat acces la locul unde s-a prăbușit racheta în Polonia. Kievul vrea astfel să se convingă, cu dovezi, că racheta ce a căzut în Polonia nu a fost lansată de ruși.

Oleksiy Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, vrea să participe la un studiu comun al incidentului alături de NATO și vrea ca oficiali ai Ucrainei să aibă acces la locul exploziei din satul polonez.

Danilov susține că Ucraina are dovezi despre implicarea Rusiei în lansarea rachetelor, fără a oferi detalii.

16-11-2022
15:26

Marea Britanie ”nu se grăbește” să judece incidentul

Marea Britanie a transmis că nu se grăbește să judece incidentul din Polonia. Secretarul britanic de externe James Cleverly a declarat că Regatul Unit nu se va grăbi să judece acest caz.

”Nu ne vom grăbi să judecăm. Răspunsul nostru va fi întotdeauna condus de fapte”, a transmis Cleverly într-un discurs susținut în parlamentul britanic, adăugând că ancheta asupra incidentului va fi condusă de Polonia.

Avertismentul lui Cleverly vine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-o conferință de presă de la Bruxelles că ”analiza preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră”.

”Dar permiteți-mi să fiu clar, aceasta nu este vina Ucrainei”, a transmis Stoltenberg.

16-11-2022
15:22

Mesaj al Ucrainei transmis oficialilor americani

Armata ucraineană le-a transmis SUA și aliaților că a încercat să intercepteze o rachetă rusească în intervalul de timp și în apropierea locului loviturii cu rachete din Polonia, a declarat un oficial american citat de CNN.

Nu este clar dacă această rachetă de apărare aeriană este identică cu rachetă care a lovit Polonia, menționează sursa citată.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Pentagonului a făcut referire la comentariile președintelui american Joe Biden aseară: ”Este puțin probabil, în analiza traiectoriei, să fi fost trimisă din Rusia. Dar vom vedea. Vom vedea”.

16-11-2022
12:07

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: ”Analiza preliminară sugerează că a fost o rachetă ucraineană”

Într-o conferință de presă susținută miercuri, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a admis că incidentul de marți de la granița Poloniei cu Ucraina a fost cauzat de rachete antiaeriene ucrainene lansate împotriva rachetelor rusești de croazieră.

În același timp, oficialul NATO a declarat că nu există niciun indiciu că racheta care s-a prăbușit în urmă cu o zi în Polonia ”ar fi fost rezultatul unui atac deliberat” din partea Rusiei.

”Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apărarea teritoriului ucrainean împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră.

Permiteți-mi să fiu clar, aceasta nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea supremă, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a precizat Stoltenberg.

Șeful NATO a mai spus că aliații au transmis Poloniei ”cele mai profunde condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești” și ”și-au exprimat solidaritatea” cu Polonia.

”NATO este unită și vom face întotdeauna tot ceea ce este necesar pentru a ne proteja și a apăra toți aliații”, a mai adăugat Stoltenberg.

16-11-2022
11:45

Polonia nu va invoca Articolul 4 din Tratatul NATO

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că nu va fi necesară activarea articolului 4 din Tratatul NATO.

Acesta a mai punctat faptul că țara sa investighează ce s-a întâmplat marți, când două persoane au fost ucise într-o lovitură cu rachete în sudul Poloniei.

Guvernul Poloniei va transmite partenerilor săi din NATO că racheta care a lovit marţi teritoriul său şi a ucis doi oameni a fost trasă de armata ucraineană, a declarat o sursă diplomatică europeană, notează Agerpres.

16-11-2022
10:32

Bogdan Aurescu, ministrul de externe, despre incidentul din Polonia: ”Arată cât de sensibilă este situația de securitate”

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a comentat incidentul din Polonia, acolo unde explozia unei rachete a ucis două persoane, marți seara.

Oficialul Guvernului de la București spune că acest eveniment arată cât de dificilă este situaţia de securitate.

Aurescu precizează că în acest moment este nevoie de claritate în legătură cu circumstanţele în care a avut loc şi în acest caz ”nu e loc de speculaţii”.

Incidentul de seara trecută din Polonia, la graniţa cu Ucraina, ne arată cât de dificilă şi sensibilă este situaţia de securitate cauzată de războiul împotriva Ucrainei. Suntem în contact strâns cu aliatul şi partenerul nostru strategic polonez şi este important ca toate circumstanţele în care a avut loc incidentul să fie clarificate cât mai repede posibil”, a spus Aurescu.

Diplomatul român a reamintit că, miercuri, la Bruxelles, se întruneşte Consiliul Nord-Atlantic.

”Ambasadorii tuturor statelor NATO discută despre circumstanţele acestui incident. Aşa cum a spus preşedintele Klaus Iohannis, România este pe deplin solidară cu Polonia şi transmitem condoleanţe apropiaţilor celor două victime ale exploziei de seara trecută. Nu e loc de speculaţii. Trebuie să avem claritate în ceea ce priveşte circumstanţele în care a avut loc incidentul”, a mai adăugat ministrul de externe.

16-11-2022
10:22

Joe Biden: Explozia din Polonia, provocată de o rachetă antiaeriană ucraineană

O serie de oficiali din SUA au declarat, miercuri dimineață, că racheta căzută în Polonia ar fi fost lansată de forțele ucrainene pentru a intercepta o altă rachetă rusească.

Ș liderul de la Casa Albă, Joe Biden, merge pe aceeași pistă. Potrivit Reuters, președintele american a informat aliații NATO și liderii G7 că explozia din Polonia a fost provocată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană.

16-11-2022
09:03

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei: ”Incidentul din Polonia arată că Occidentul se apropie de războiul mondial”

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că explozia din Polonia arată faptul că Occidentul se apropie de un nou război mondial, scrie The Guardian.

”Incidentul cu presupusa rachetă ucraineană asupra unei ferme poloneze dovedește un singur lucru: purtând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de războiul mondial”, a scris Medvedev pe contul său de Twitter.

16-11-2022
08:44

Reuniune de urgență a Consiliului NATO, miercuri, la ora 11.00

Miercuri, la ora 10.00 (ora României 11.00), la Bruxelles va avea loc reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

Statele NATO vor avea ca principal punct pe ordinea de zi explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, soldată cu doi morţi, scrie Reuters.

Reuniunea de miercuri a ambasadorilor statelor membre NATO va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ulterior, la ora 13.30, acesta va prezenta concluziile discuţiilor într-o conferinţă de presă.

De la București, Nicolae Ciucă a declarat că autoritățile române vor anunța deciziile următoare în funcția de rezultatul Consiliului NATO.

”Urmează ca în această dimineață, la ora 11.00, să aibă loc întâlnirea Consiliului NATO. În funcție de concluzia reuniunii, vom comunica deciziile viitoare”, a spus premierul, în debutul ședinței de Guvern de miercuri.

16-11-2022
06:42

Șeful CIA, prezent la Kiev în timpul atacurilor cu rachete de marți

Directorul CIA, Bill Burns, se află în Capitala Ucrainei pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și omologii săi din serviciile de informații, potrivit unui oficial american citat de The Guardian.

Șeful serviciilor de informații din SUA a ajuns încă de marți la Kiev, fiind în zonă în momentul atacurilor cu rachete rusești.

Burns a fost în siguranță în ambasada SUA în timpul bombardamentelor, mai precizează sursa citată.

Călătoria sa în Ucraina vine după o întâlnirea pe care a avut-o luni, în Turcia, cu omologul său rus din serviciul de informații, Serghei Narîșkin. Este a doua oară în mai puțin de o lună când directorul CIA vizitează Kievul.

16-11-2022
05:42

Oficiali SUA, pentru AP: ”Racheta căzută în Polonia, lansată de ucraineni asupra unei rachete rusești”

Apar informații care ar putea schimba total perspectiva incidentului raportat marți seara la granița dintre Ucraina și Polonia, acolo unde două rachete au dus la moartea a două persoane dintr-o localitate poloneză.

Se pare că una dintre rachetele care a lovit teritoriul Poloniei ar fi fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești.

Trei oficiali din SUA au declarat pentru Associated Press (AP) că ucrainenii au încercat să se apere împotriva unui atac rusesc care viza infrastructura electrică a țării, notează Sky News.

Anterior, președintele american Joe Biden declarase că racheta care a lovit Polonia este ”putin probabil” să fi fost lansată din Rusia.

16-11-2022
05:00

MApN monitorizează situaţia din Polonia. Anghel Tîlvăr, contacte cu omologului polonez

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial, Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că monitorizează incidentul din apropierea graniței polono-ucrainene, în urma căruia doi cetățeni polonezi și-au pierdut viața.

În același timp, ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea și sprijinul României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanțelor producerii incidentului în discuție.

”România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei și susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional”, se arată în comunicat.

16-11-2022
04:57

Joe Biden: ”Este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia”

Liderul SUA, Joe Biden, a declarat că informaţiile preliminare sugerează că este puţin probabil ca racheta care a provocat marţi o explozie în Polonia şi a ucis doi civili să fi fost lansată din interiorul Rusiei, transmite The Guardian.

La o întâlnire cu presa, la Bali, Indonezia, preşedintele american a fost întrebat dacă este prea devreme pentru a spune dacă proiectilul a fost lansat din Rusia.

Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până nu investigăm complet”, a răspuns Biden.

Șeful de la Casa Albă a adăugat că ”este puţin probabil, având în vedere traiectoria, ca acesta să fi fost tras din Rusia. Dar vom vedea”.

 

16-11-2022
04:50

Președintele Poloniei, Andrzej Duda: ”Nu știm cine a tras”

Într-o ieșire publică după miezul nopții, președintele polonez Andrzej Duda a îndemnat la calm. El a spus că este foarte probabil ca Polonia să activeze articolul 4 al NATO miercuri, la întâlnirea de la Bruxelles.

Deși a admis faptul că racheta ar fi, cel mai probabil de fabricație rusă, Duda recunoaște că încă nu se știe cine a lansat-o, notează Sky News.

”Nu avem nicio dovadă concludentă în acest moment cu privire la cine a lansat această rachetă. Cel mai probabil a fost o rachetă de fabricație rusă, dar toate acestea sunt încă sub investigație în acest moment”.

Acesta a mai adăugat: ”Acționăm foarte calm. Ceea ce s-a întâmplat a fost un incident unic. Nu există indicii că va exista o repetare a situației”.

16-11-2022
04:43

NATO va avea, miercuri, o reuniune, la cererea Poloniei. Consultări în baza Articolului 4

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că alianța ”monitorizează situația din Polonia” și că este “important ca toate faptele să fie stabilite”.

Acesta a purtat, marți seara, convorbiri cu preşedintele polonez Andrzej Duda despre explozia celor presupuse două rachete rusești.

Miercuri, la cererea Poloniei, ambasadorii NATO vor avea o întâlnire, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni. 

15-11-2022
22:47

Discuţie între Joe Biden şi preşedintele polonez. Ar putea fi activat Articolul 4 din tratatul NATO

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avut o discuţie telefonică cu omologul său polonez, Andrzej Duda. La rândul său, preşedintele polonez a avut o convorbire şi cu Volodimir Zelenski.

Între timp, traficul a fost oprit la toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Nimeni nu poate intra sau ieşi din Polonia, iar Executivul de la Varşovia ia în considerare declanşarea articolului 4 din tratatul NATO, care ar duce la ar duce la consultări oficiale ale aliaţilor.

Conform unor informaţii apărute în presa din Polonia, rămăşiţele rachetelor arată precum cele ale KH-101, un tip de rachetă de croazieră folosit de ruşi pentru atacare unor ţine din Ucraina, marţi.

 

15-11-2022
21:23

NATO anunță verificări după explozie

Alianța Nord-Atlantică a anunțat că își coordonează acum activitățile cu Polonia, în contextul în care mai multe rachete au căzut în această țară.

”Verificăm informaţiile şi ne coordonăm strâns acţiunile cu aliatul nostru Polonia”, au anunțat cei de la NATO, conform CNN.

Între timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune de urgență a Consiliului pentru Securitate Națională, în contextul intensificării bombardamentelor ruse în Ucraina.

15-11-2022
20:42

Prima reacție venită din partea oficialilor români

Klaus Iohannis, președintele României, e primul oficial român care a oferit o reacție oficială în acest caz.

”România este în deplină solidaritate cu prietenul și aliatul nostru Polonia în urma știrilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri. #SuntemNATO”, a transmis Iohannis pe Twitter.

 

Ceilalți oficiali români se lasă așteptați momentan, însă e de așteptat ca și Marcel Ciolacu sau premierul Nicolae Ciucă să prezinte o reacție oficială în curând.

15-11-2022
20:18

Avioane poloneze de luptă, ridicate de la sol

Forțele Aeriene Poloneze au ridicat de la sol mai multe avioane de luptă de pe Aeroportul Tomaszow Lubelski. Reprezentanți ai Armatei și ai Parchetului au ajuns la ferma unde a avut loc atacul.

Între timp, Ungaria a convocat urgent Consiliul de Apărare în urma acestui incident. Informația a fost confirmată de reprezentantul guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

Autoritățile de la București nu au reacționat până la această oră în niciun fel. La nivelul NATO se discută deja despre modul în care alianța trebuie să reacționeze.

15-11-2022
20:00

Reacția oficială a Rusiei: ”Forțele noastre nu au lovit ținte în Polonia”

Au fost publicate imagini video de după momentul exploziei. Cele două persoane decedate sunt doi fermieri care lucrau unde au căzut rachetele.

Între timp, Serghei Șoigu consideră incidentul ”o provocare intenționată”. ”Forțele Rusiei nu au lovit ținte în Polonia”, a transmis ministrul apărării din Rusia.

15-11-2022
19:32

Petagonul, reținut în reacții după acest incident

SUA sunt la curent cu relatările potrivit cărora rachetele care au lovit Polonia sunt rusești, însă nu ”dețin momentan” informații oficiale.

Generalul de brigadă Par Ryder a anunțat că ”orice intrare pe teritoriul NATO duce la o reacție. Am spus foarte clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.

Între timp, propagandista Margarita Simonian a ironizat despre posibile ”sosiri” de rachete în Polonia. ”Acum Polonia are propriul său Belgorod. La ce vă așteptați?”, a scris Simionian pe Telegram, făcând referire la orașul rus de pe granița cu Ucraina.

Postul polonez de radio Zet a relatat, alături de mai multe postări pe Twitter că există în aceste momente o reuniune de urgență la Varșovia.

Rachete rusești au căzut în Polonia

Nu se cunosc momentan detalii dacă atacul a fost premeditat, sau un simplu accident, însă Polonia e țară NATO și subiectul este extrem de sensibil în aceste momente.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut care va fi reacția NATO și a Poloniei în acest caz, care poate fi considerat primul atac al Rusiei asupra unei țări NATO de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Ministrul apărării din Letonia a condamnat ferm incidentul. ”Condoleanțe fraților noștri de arme polonezi. Regimul criminal rus a lansat rachete care țintesc nu numai civilii ucraineni, ci au aterizat pe teritoriul NATO, în Polonia. Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, a transmis pe Twitter Artis Pabriks.

ADVERTISEMENT

Pe surse, fiindcă Pentagonul a anunțat că nu are informații oficiale în acest sens, un înalt oficial din cadrul serviciilor de informații americane a confirmat că rachetele rusești au ajuns pe teritoriul Poloniei, stat membru NATO, omorând două persoane.

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Polonia, Piotr Mueller, s-a limitat să spun că există o ”situații de criză”, potrivit Associated Press.

ADVERTISEMENT

Localitatea poloneză Przewodow, lovită de cele două rachete rusești, este situată la 50 de kilometri nord de orașul ucrainean Liov, la circa 10 kilometri de granția dintre Polonia și Ucraina.