News

Achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 în UE, anchetată de Parchetul European. Anunțul oficial

Parchetul European anunță oficial că a demarat o anchetă în ceea ce privește achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 în UE.
14.10.2022 | 14:23
Achizitia de vaccinuri antiCovid19 in UE anchetata de Parchetul European Anuntul oficial
Parchetul European anunță o anchetă legată de achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 în UE. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Parchetul European, în fruntea căruia se află fosta șefa a DNA, Laura Codruța Kovesi, verifică achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 în Uniunea Europeană.

Parchetul European anunță o anchetă legată de achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 în UE

Într-un comunicat emis vineri pe site-ul oficial, instituția juridică anunță că are o anchetă în curs de desfășurare privind achiziționarea de vaccinuri anti-Covid-19 în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Această confirmare excepțională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat. În această etapă, nu vor fi făcute publice alte detalii”, se mai precizează în comunicatul Parchetului European.

De la aprobarea vaccinurile anti-Covid-19 până în prezent, Comisia Europeană a încheiat contracte pentru până la 4,2 miliarde de doze de ser împotriva bolii, notează Politico. Până în această toamnă au fost livrate 1,7 miliarde de doze.

ADVERTISEMENT

Din totalul celor 4,2 miliarde de doze, peste jumătate sunt furnizate Pfizer / BioNTech. Prevederile stipulate în contractele, în special preţurile, sunt confidenţiale. Acest aspect a fost criticat public de membri ai Parlamentului European şi de unele ONG-uri.

România și alte 9 state est-europene au cerut UE să modifice contractele pentru vaccinurile anti-Covid

Conform sursei citate, 10 țări est-europene au solicitat Comisiei Europene (CE) să renegocieze contractele de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Aceste state invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

Aceste contracte ar trebui să poată fi reziliate ”în cazul în care nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se precizează în scrisoare.

Documentul a fost semnat de Polonia, România, Slovenia, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România și Slovacia.

ADVERTISEMENT

România a fost pusă într-o situație extrem de ingrată în privința achiziției de vaccinuri. Din contractele încheiate cu CE rezultă că țara noastră avea dreptul la 4,3% din vaccinuri, adică 87.178.462 doze, livrate în perioada decembrie 2020 – decembrie 2023.

Până în primăvara acestui an, în țara noastră au ajuns mai puțin de jumătate din vaccinurile contractate, în jur de 39 de milioane doze.

În luna mai, Ministerul Sănătății preciza că mai puțin de jumătate din doze au fost folosite pentru imunizarea populației, undeva la 16,5 milioane.

Încă din toamna anului trecut, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) cerea Parchetului European să investigheze achiziție de vaccinuri anti-Covid-19 pe care le-a făcut Comisia Europeană.

”Achiziţia acestor vaccinuri este afacerea secolului sau poate chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde de euro din banii contribuabililor europeni.

Suntem cu toţii îndreptăţiţi să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei van der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele”, spunea, în noiembrie 2021, liderul AUR, George Simion.

ADVERTISEMENT