News

„Bode cumpără brățări doar pentru 1 din 4 agresori”. USR, atac la ministrul de interne pe tema violenței domestice

Apar controverse după anunțul ministrului MAI, referitor la achiziția de brățări pentru agresorii de violență domestică. USR este nemulțumit de cum se va face acest lucru.
13.01.2022 | 14:26
Bode cumpara bratari doar pentru 1 din 4 agresori USR atac la ministrul de interne pe tema violentei domestice
ADVERTISEMENT

”Bode cumpără brățări doar pentru 1 din 4 agresori. Pentru 3 din 4 victime, cum le-o fi norocul…”, afirmă Oana Țoiu, deputat USR, despre achiziția brățărilor electronice, anunțată de ministrul MAI, pentru agresorii de violență domestică.

Oana Țoiu acuză că Lucian Bode respectă legea parțial, în condițiile în care sunt în vigoare, până în prezent, 4.300 de ordine de protecție, dar s-a anunțat cumpărarea doar a 934 de kituri de brățări.

ADVERTISEMENT

Oana Țoiu: ”Zarurile decid cine are dreptul la protecție”

”Asta înseamnă protecție doar pentru una din patru victime și un pericol real în continuare pentru celelalte. De exemplu, în 2021 au fost peste 2.600 de infracțiuni de nerespectare a ordinelor de protecție.

Zarurile decid cine are dreptul la protecție și cine își riscă în continuare viața, deși a avut curajul să ceară protecție și a putut dovedi pericolul. Norocul depinde de județul în care e bătută”, potrivit Oanei Țoiu.

ADVERTISEMENT

Totodată, deputata USR acuză că Guvernul nu a luat o decizie corectă, în concordanță cu Legea 146/2021 care arată că brățările se emit la nivelul întregii țări și nu pentru trei județe și Capitala, dar și că ar trebuie aplicate din martie 2022, și nu din a doua parte a acestui an.

”Legea (146/2021) spune clar: se aplică din martie 2022, la nivel național, pentru ordinele de protecție (cele emise de instanță), ordinele de protecție provizorii (cele care se dau pe loc când victima are risc de viață și agresorul trebuie îndepărtat imediat) și ordinele de protecție europeană, dacă România este stat emitent.

ADVERTISEMENT

Din martie 2022, nu „din a doua parte a anului 2022″, așa cum se menționează în briefingul de presă al Guvernului, și la nivel național, nu în trei județe și în municipiul București.

Anul trecut, doar în primele opt luni, au fost 10.431 de ordine de protecție și 7.000 de ordine de protecție provizorii. Numărul crește de la an la an, pentru că victimele încep să își ceară dreptul la viață în siguranță”, a mai scris Oana Țoiu.

ADVERTISEMENT

Din acest an, agresorii violenți în familie vor purta brățări electronice, odată ce victimele vor solicita ordin de protecție

Afirmațiile membrei USR vin ca urmare a anunțului lui Lucian Bode, de miercuri, potrivit căruia Guvernul a aprobat indicatorii pentru aplicarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).

Sistemul prevede ca până în 2025 să se cumpere 15.000 de kituri de monitorizare electronică, care se vor administra agresorilor care manifestă violență domestică în familie. Anul acesta urmează să funcționeze 934 brăţări electronice.

”În următoarele, estimăm noi, 3 luni de zile vom realiza procedurile de achiziţie, prin dialog competitiv şi după ce realizăm aceste achiziţii, vom operaţionaliza, în trei judeţe şi municipiul Bucureşti, acest proiect-pilot. Încă nu am luat o decizie, sunt mai mulţi factori care vor concura la o decizie.

Vrem să avem, pe de o parte, judeţe cu număr ridicat de astfel de situaţii, în acelaşi timp vrem să vedem şi cum ne descurcăm cu semnalul în zone îndepărtate, vom lua cu siguranţă un judeţ de la graniţa României, deci sunt mai mulţi factori care vor concura la decizia finală, pe care noi o vom prezenta public, evident, şi cu siguranţă vom avea acest proiect-pilot implementat în a doua parte a anului 2022.

Pentru următorii trei ani, efortul bugetar va include achiziţia unui număr total de 15.000 de kituri pentru monitorizarea electronică. Am încredere că, prin operaţionalizarea acestei infrastructuri de monitorizare, se creează un mecanism eficient şi necesar, care va contribui la limitarea violenţei domestice, un fenomen care mutilează destine şi lasă urme adânci în socitate”, a declarat ministrul Lucian Bode, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT
Tags: