News

Răcire accentuată a vremii în toată țara. Cod portocaliu de furtuni și ploi abundente

Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări de furtuni și ploi abundente în nordul, vestul şi centrul ţării până duminică la prânz
17.09.2022 | 14:01
Racire accentuata a vremii in toata tara Cod portocaliu de furtuni si ploi abundente
Cod Portocaliu de furtuni și răcire accentuată a vremii. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Meteorologii de la ANM au transmis sâmbătă că vremea se va răci puternic în toate regiunile țării, cu temperaturi ce nu vor mai depăși valoarea de 25 de grade Celsius în următoarele zile.

Avertizare de furtuni și ploi abundente

Agenția Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru ziua de sâmbătă și până duminică la ora 12.00. Local, în vestul, nordul, centrul ţării şi la munte temporar va ploua însemnat cantitativ, iar cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au avertizat că vremea va fi instabilă și în celelalte regiuni ale țării.

„În regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii”, se arată în avertizarea transmisă de către ANM.

Cod Portocaliu de furtuni

În același timp, pentru perioada sâmbătă, ora 12.00, și până duminică la ora 12.00 a fost emisă o atenționare de Cod Portocaliu de furtuni pentru mai multe regiuni din vestul țării.

ADVERTISEMENT

„În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp”, a transmis ANM.

Cod portocaliu de vreme rea

 

De asemenea, pentru duminică, începând cu ora 02.00 și până la ora 20.00 a fost emisă o nouă atenționare de Cod galben privind o intensificare a vântului, regiunile afectate fiind în estul și sudul țării.

ADVERTISEMENT

”Începând cu a doua parte a nopţii de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului şi la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăşi 80…100 km/h”, precizează meteorologii.

Cod galben de vânt puternic

Atenționările ANM vin în contextul răcirii accentuate a vremii pe întreg teritoriul țării.

În Capitală temperatura maximă nu va mai depăși 25 de grade Celsius, urmând ca luni să fie înregistrată cea mai ridicată temperatură de 24 grade, iar în zilele de miercuri și joi, valorile maxime preconizate fiind de 19 și 18 grade, în timp ce noaptea se vor înregistra temperaturi de 6, respectiv 7 grade Celsius.

ADVERTISEMENT