News

Acoperișul Casei Poporului va fi reparat cu 10 milioane de euro. Mai multe birouri și săli de ședință au fost afectate de igrasie

Camera Deputaților a hotărât demararea lucrărilor de reparații la o terasă ce începuse să se deterioreze din cauza infiltrațiilor.
19.10.2022 | 16:00
Acoperisul Casei Poporului va fi reparat cu 10 milioane de euro Mai multe birouri si sali de sedinta au fost afectate de igrasie
Camera Deputaților va investi aproximativ 10 milioane de euro în lucrările de refacere a unei terase Colaj foto: FANATIK Sursa foto: Facebook Camera Deputatilor
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a inițiat un proiect de act normativ intitulat „Hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Lucrări de refacere terasă circulabilă și luminatoare, corpuri B1-C2-C1-C3-B2, cota +31,50 – +32,00 din imobilul Palatul Parlamentului”. În documentul de 16 pagini din februarie 2022 se face o descriere a stării de degradare în care a ajuns terasa respectivă.

Camera Deputaților a anunțat atribuirea contractului pe 5 septembrie

„Această terasă circulabilă aferentă corpurilor B1-C2-C1-C3-B2 din imobilul Palatul Parlamentului este deteriorată şi nu îşi mai îndeplineşte funcţiunea, producându-se infiltraţii de ape pluviale în spaţiile de sub terasă. Efectul pozitiv previzionat prin realizarea obiectivului de investiţii constă în eliminarea infiltraţiilor şi refacerea integrităţii structurii termo-hidroizolatoare, a instalaţiilor de evacuare a apelor pluviale, a luminatoarelor şi a finisajului teraselor corpurilor B1-C2-C1-C3-B2 din imobilul Palatul Parlamentului”, se arată în documentul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Marea problemă este reprezentată de faptul că acea terasă are rolul de acoperiș pentru mai multe birouri și săli de ședință aflate în zona respectivă, astfel că și acestea au fost afectate de infiltrațiile care au dus la formarea igrasiei. Printre altele, raportul tehnic menționează „necesitatea curățării zonelor afectate de infiltrații unde s-a dezvoltat igrasia până la nivelul tencuielilor neafectate”.

Proiectul a fost supus spre avizare secretarului general al Guvernului, Marian Neacșu, secretarului general al Camerei Deputaților, Silvia-Claudia Mihalcea, ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor publice și Adminstrației, Cseke Attila Zoltan. Actul normativ a fost aprobat, astfel că, pe 30 mai 2022, Camera Deputaților a publicat un anunț de participare la procedura deschisă prin care urmau să fie aleși ofertanții care urmau să demareze lucrările de refacere a terasei.

ADVERTISEMENT

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru data de 4 iulie 2022. Pe 5 septembrie 2022, Camera Deputaților a publicat anunțul de atribuire a contractului, așa cum reiese de pe site-ul e-licitatie.ro. consultat de FANATIK. În document se specifică faptul că codul CPV principal al achiziției este „reparare de acoperișuri” și că valoarea totală a achiziției este de 50.166.754,38 RON fără TVA, adică aproximativ 10 milioane de euro.

Lucrările de refacere a terasei vor dura 25 de luni

La rubrica “descrierea achiziției”, pe lângă referirea la lucrările de refacere a terasei, s-a mai adăugat că obiectul contractului include lucrări de construcții de clădiri civile, inclusiv lucrări de executare a straturilor de termohidroizolație la terase, instalații sanitare și instalații electrice.

ADVERTISEMENT

În anunțul de atribuire se menționează că data încheierii contractului a fost 10 august 2022, că durata acestuia este de 25 de luni și că sunt doi contractanți, Construcții Erbașu și Plastrom Construct Invest. La rubrica „Informații privind subcontractarea” se scrie: “Este probabil să se recurgă la subcontractarea contractului. Valoare sau proporţie care este probabil să fie subcontractată unor terţi. Valoare fără TVA: 855.249.435,09 RON”.

Aceasta înseamnă că valoarea contractului ar fi crescut până la aproximativ 175 milioane de euro, dacă nu cumva s-a strecurat o greșeală în documentul publicat pe internet. Subcontractorii propuși erau o firmă ce oferea servicii de proiectare şi asistenţă tehnică, una specializată în lucrări sistem iluminat architectural, iar alta în lucrări de protecţie la foc structură metalică cu vopsea termospumantă.

ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a modificat contractul

Pe 13 septembrie 2022, Camera Deputaților a postat un anunț de modificare a acestui contract, în care rămâneau valabile condițiile precedente, adică valoarea de 50.166.754,38 RON fără TVA, durata de 25 de luni și cei doi contractanți. În schimb, în acest ultim act nu se mai face nici un fel de referire la subcontractarea care ar fi putut mări valoarea contractului.

“Modificarea contractului nu a condus la modificarea/prelungirea duratei contractului sau perioadei de execuție si nici la modificarea/ajustarea prețului contractului. Necesitate a modificării survenită în urma unor circumstanţe pe care o autoritate/entitate contractantă care acţionează cu diligenţă nu ar fi putut să le prevadă”, se arată în anunțul de modificare.

“Autoritatea contractantă modifică prin act adițional 1, nr. 8/824/06.09.2022 contractul multianual de proiectare și execuție de lucrări nr. 8/742/10.08.2022 urmare introducerii unor noi anexe, unui nou articol la contract și modificarea contului în care se vor face plățile, urmare primirii scrisorii de garanție bancară de bună execuție și a Notificării de constituire Ipoteca Mobiliară”, se mai menționează în document.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari...
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari din câștiguri
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Ţiriac, după ce afaceristul a anunţat...
Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Ţiriac, după ce afaceristul a anunţat că are 33 de copii şi o va împărţi în 33 de părţi egale!
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a...
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a fotbalului ANALIZĂ
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
Cum arată fiica lui Ion Țiriac la 25 de ani
Cum arată fiica lui Ion Țiriac la 25 de ani
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus...
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus că a cerut-o în căsăstorie: ''Mă vedeți pe mine să am asemenea gusturi?''
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!