PSD, PNL, UDMR și minoritățile au anunțat, marți, că programul viitor de guvernare va fi unul al „reformelor și investițiilor”. Cheltuielile statului vor fi reduse, mai anunță coaliția, într-un comunicat comun în care nu apare însă USR.
„Liderii principalelor partide pro-europene din România s-au reunit, astăzi, la Palatul Victoria pentru a se pune de acord asupra principiilor viitorului program de guvernare. Astfel, PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale au convenit ca noul program de guvernare să fie unul al reformelor şi investiţiilor, un program de reducere a cheltuielilor statului şi al modernizării României.
Principiile programului de guvernare vizează sustenabilitatea şi predictibilitatea macro-economică în acord cu aşteptările mediului de afaceri, sindicatelor şi societăţii civile”, potrivit comunicatului comun al partidelor.
Potrivit comunicatului, „partidele îşi asumă reforma administraţiei centrale”, constând în reducerea ministerelor la maximum 16 iar agențiile vor fi reduse cu „cel puțin 25%”. Serviciile deconcentrate ale ministerelor vor fi comasate (maximum două pe minister la nivelul teritoriului) iar numărul secretarilor de stat va fi redus cu cel puțin 50%. Fiecare autoritate centrală va avea un audit privind eficiența în primelele șase luni ale anului viitor, valabil și pentru instituțiile regionale și companiile de stat.
Instituțiile regionale vor fi desființate de la 1 martie, pentru diminuarea birocrației în exces, o mai mare transparență în gestionarea resurselor publice și pentru eliminarea structurilor paralele. De asemenea, va fi lansat un proiect în favoarea eliminării inegalităților din teritoriu și dezvoltarea zonelor puțin favorizate.
„Programul vizează investiţii ţintite în infrastructură, educaţie, sănătate şi economie locală, pentru a crea oportunităţi concrete în comunităţile vulnerabile. Ne propunem să asigurăm acces egal la servicii publice de calitate, să atragem investiţii şi să stimulăm crearea de locuri de muncă, astfel încât fiecare regiune să aibă şansa unui viitor prosper”, potrivit coaliției.
O altă măsură va fi reducerea birocrației, simplificarea și dereglementarea, prin „comasarea autorităţilor de reglementare din acelaşi domeniu de activitate în baza unei analize, în termen de 6 luni”. Alte măsuri ce vor fi luate sunt: „Anularea sau simplificarea unor reglementări nefuncţionale sau supra-birocratice, digitalizarea şi interconectarea bazelor de date de la nivelul administraţiilor publice centrale şi locale”.
În plus, precizează comunicatul, „De la 1 iulie, instituţiile statului nu vor mai avea dreptul să solicite cetăţenilor documente sau hârtii care sunt deja emise de alte instituţii publice”. Programul cuprinde și o administrație publică descentralizată și eficientă.
De asemenea, sunt prevăzute reforme pentru cheltuieli publice scăzute și împotriva risipei fondurilor publice și reforme pentru o situație fiscală și bugetară consolidată.
„Consolidare fiscal-bugetară în 7 ani pentru o Românie puternică în UE, conform angajamentelor privind setul de reforme şi investiţii asumate prin Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu al României şi PNRR. Concomitent cu reducerea deficitului bugetar ESA la 7% din PIB în 2025 şi menţinerea datoriei în PIB mai mică de 60%.
„Menţinerea cotei unice pentru predictibilitate fiscală. Reducerea taxelor şi impozitelor pe muncă. Reducerea poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici şi al familiilor cu copii.
Zero contribuţie la asigurarea de sănătate CASS pentru studenţii care ocupă un loc de muncă în timpul studiilor de licenţă şi masterat (vârsta mai mică de 26 de ani)”,
„Scutirea de CASS şi opţiune la plata CAŞ pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv şi se angajează pe un loc de muncă, pentru încurajarea îmbătrânirii active.Impozitarea progresivă a marilor averi”, potrivit comunicatului.
Programul mai prevede investiții publice de peste 155 miliarde de euro în următorii cinci ani, cu 120 de miliarde de euro în patru ani. Spre exemplu, 8% din PIB vor fi investiţii din bugetul de stat şi din fonduri europene anul viitor, reprezentând adică 150 miliarde lei, pentru investiţii în şcoli, spitale, autostrăzi şi cale ferată, agricultură şi mediu.
„Cele mai mari investiţii din istorie în infrastructura de transport. Peste 27 miliarde euro investiţii pentru a finaliza reţeaua de 2000 km de autostrăzi şi drumuri expres şi peste 2700 km de infrastructură feroviară.
Finalizarea celor 3 spitale regionale, construirea a 10 noi spitale, modernizarea a 17 spitale, construirea celor 200 centre comunitare integrate de sănătate în urbanul mic şi rural şi dotarea celor 2600 cabinete.
Peste 16 miliarde euro în următorii 4 ani pentru investiţii masive în irigaţii şi stimuli pentru fabrici noi de procesare, susţinerea depozitării şi ambalarea produselor”, menționează partidele.
„Peste 6 miliarde euro investiţii în sistemul de educaţie. Generalizarea Programului Masă Caldă în şcolile din România. Sprijin pentru 750.000 de copii vulnerabili, pentru a reduce abandonul şcolar. 900 creşe şi grădiniţe construite. Dotări moderne pentru 9000 şcoli şi 1200 microbuze electrice pentru transportul elevilor.
Investiţii în tineri. Peste 1 miliard euro în învăţământul dual + reducerea fiscalităţii. Stimuli economici de 6-8% din PIB anual pentru creşterea producţiei industriale aici, în România (10 miliarde euro anual scheme de ajutor de stat şi garanţii etc). Schema de sprijin pentru marea industrie (1 miliard euro, Schema de sprijin pentru industria prelucrătoare şi investiţii în înaltă tehnologie, sprijin pentru industria materialelor de construcţii, INVESTALIM etc)
Implementăm un program amplu de dezvoltare care va viza 300 de oraşe, cu o populaţie de sub 100.000 de locuitori. Scopul acestui program este reducerea disparităţilor teritoriale, modernizarea infrastructurii locale şi stimularea economiei regionale, pentru ca aceste comunităţi să devină mai atractive pentru investiţii, locuire şi dezvoltare sustenabilă”, potrivit comunicatului.
Programul cuprinde și măsuri de sprijin pentru familiile cu copii, în cadrul așa numitului „pachet demografic”, între care facilități pentru cumpărarea de locuințe, programe de suvenții, credite avantajoase pentru acces la banii necesari pentru un trai decent.
„Construirea a 100.000 de locuinţe sociale în următorii ani, pentru a asigura soluţii accesibile de locuire, sprijinind în mod special familiile tinere şi cele cu copii, contribuind astfel la revitalizarea demografică.
„Construirea de creşe va continua, pentru a sprijini familiile tinere şi a oferi condiţii moderne pentru îngrijirea copiilor. Investim în educaţie pentru toţi, asigurând acces echitabil la învăţământ de calitate, indiferent de regiune sau situaţie socială, pentru că niciun copil să nu fie lăsat în urmă”, mai precizează comunicatul.