News

Acord istoric în Franța! Google va plăti publicațiile online pentru conținutul editorial

22.01.2021 | 15:02
Acord istoric in Franta Google va plati publicatiile online pentru continutul editorial
ADVERTISEMENT

Premieră în Uniunea Europeană. Compania Google, parte a gigantului Alphabet, a anunțat că va plăti publicațiile online din Franța pentru conținutul editorial.

Giganul IT a ajuns la un acord cu editorii de conținut din Hexagon, la câteva luni după ce autoritatea de concurentă a țării i-a cerut companiei americane să înceapă să plătească editorii de conținut și agențiile de știri pentru conținutul pe care îl preia de la ei.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, în Australia, aceeași companie Google a anunțat, vineri, că va bloca motorul de căutare la Antipozi dacă guvernul de la Canberra va continua demersurile de implementare a unui nou cod care să-l oblige pe acesta și pe Facebook să plătească companiilor media dreptul de a le folosi conținutul.

Google va plăti publicațiile online din Franța pentru conținutul editorial

Victorie importantă pentru media online franceză. Compania Google a acceptat să plătească redacţiile şi site-urile de ştiri din Franţa pentru utilizarea conţinutului aestora, o premieră în Europa, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Alphabet Inc, compania care a lansat Google, a încheiat un acord cu o asociaţie a presei franceze, la câteva luni după ce Consiliul Concurenţei din Franţa a solicitat companiei americane să plătească pentru conținutul utilizat.

În urma convenției dintre Alphabet Inc. (Google) și Alliance de la presse d’information générale (Alianţa Presei pentru Informare Generală -APIG) din Franţa, se încearcă găsirea unei modalităţi de plată pentru remunerarea presei franceze de către gigantul Tech american, cu titlul de drepturi conexe.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație dată vineri, Pierre Louette, CEO al Grupului Le Parisien, și președinte al L’Alliance, a declarat: ”După lungi luni de negocieri, acest acord este o etapă importantă, care marchează recunoașterea efectivă a drepturilor de presă și începutul remunerației lor de către platformele digitale pentru utilizarea publicațiilor lor online”.

La rândul lor, cei de la Google au publicat un comunicat în care laudă ceea ce au numit ”un pas major înainte după luni de negocieri cu editorii francezi”.

ADVERTISEMENT

Acordul încheiat în final de săptămână ”stabilește un sistem în cadrul căruia Google va negocia acorduri de licențiere individuale cu editorii certificați IPG”.

Certificarea IPG se referă la un statut pe care organizațiile media online din Franța îl pot câștiga dacă îndeplinesc anumite standarde de calitate, cum ar fi să aibă cel puțin un jurnalist profesionist și să aibă scopul principal de a crea conținut permanent și continuu care să ofere informații politice și de interes general către un public larg și variat.

Google amenință că se retrage din Australia

Dacă în Franța situația este una acceptată de ambele părți, situația este una diametral opusă în Australia. Google a amenințat că va retrage motorul de căutare din această țară, iar Facebook a amenințat că va elimina știrile din feedul său pentru toți utilizatorii australieni, dacă codul de conduită care obligă platformele să negocieze plăți către companiile de presă va fi adoptat de parlament, scris sursa citată.

Guvernul de la Antipozi are în plan adoptarea unor legi care ar obliga giganții tehnologiei să negocieze plăți cu editorii locali pentru conținutul inclus în rezultatele căutării sau în fluxurile de știri. Dacă nu pot încheia un acord, un arbitru numit de guvern va decide prețul.

”Să fie clar. Australia stabilește regulile pentru lucrurile care pot fi făcute în Australia. Asta se face în parlamentul nostru. Se face de către guvernul nostru. Și așa funcționează lucrurile aici în Australia iar oamenii care vor să colaboreze, în Australia, sunt bineveniți. Dar nu răspundem amenințărilor”, amenință premierul de la Canberra, Scott Morrison.

Conflictul dintre Google și autoritățile australiene a venit la doar câteva ore după ce gigantul american a ajuns la un acord de plată a conținutului cu unii editori francezi de știri.

ADVERTISEMENT
Tags: