News

Acord UE pentru reducerea consumului de energie. Virgil Popescu: ”Doar Bulgaria, Grecia, Ungaria și Croația au fost alături de noi”

Statele Uniunii Europene au adoptat un set noi de reguli care au ca principal obiectiv reducerea impactului crizei energetice din această iarnă.
01.10.2022 | 09:40
Acord UE pentru reducerea consumului de energie Virgil Popescu Doar Bulgaria Grecia Ungaria si Croatia au fost alaturi de noi
Statele UE vor trebui să scadă consumul de energie electrică în această iarnă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România se va alinia politicii UE legate de reducerea energiei electrice. Scăderea voluntară a consumului se numără printre măsurile care vor trebui implementate în viitorul apropiat.

Virgil Popescu: ”Am susținut ca reducerea să fie voluntară”

Reprezentanții statelor care formează Uniunea Europeană au ajuns, vineri, la un acord legat de o serie urgentă de măsuri care să combată criza energetică.

ADVERTISEMENT

Printre măsuri se numără reducerea voluntară a consumului de energie cu 10%, cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

„România a susținut în ambele situații ca reducerea să fie voluntară, dar din păcate, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Ungaria și Croația au fost alături de noi.

ADVERTISEMENT

În schimb, am obținut flexibilități suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național”, a declarat Virgil Popescu, ministrul român al Energiei, citat de romaniatv.net.

Consumatorii, protejați din banii taxați de la furnizori

Țara noastră va continua programul de protejare a consumatorilor prin captarea veniturilor de la producătorii de energie, traderi și furnizori. Unul din rezultatele negocierilor a fost garantarea acestui set de măsuri la nivel național.

ADVERTISEMENT

O altă măsură adoptată în cadrul întâlnirii de vineri este preluarea veniturilor realizate de producătorii și intermediarii din piața de energie peste nivelul maxim de 180 euro/MWh, în perioada 1 decembrie 2022 – 39 iunie 2023. Sumele obținute vor fi folosite pentru finanțarea măsurilor de protecție a consumatorilor finali.

De asemenea, se vor institui contribuții de solidaritate din partea companiilor energetice.

Care sunt statele care vor avea cel mai mult de suferit

În perioada următoare, statele membre vor avea posibilitatea de a interveni în piață și de a stabili prețuri reglementate pentru consumatorii finali, incluzând aici și IMM-urile.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor, printre țările care vor fi cel puternic afectate de criza energetică din această iarnă se numără: Germania, Ungaria și Austria. De cealaltă parte, Franța, Suedia și Marea Britanie vor fi cel mai puțin afectate, din cauza faptului că s-au bazat într-o măsură mai mică pe importurile de produse energetice din Rusia.

ADVERTISEMENT