News

Acord uriaș semnat de echipele de Formula 1! Marele Circ se schimbă din temelii

19.08.2020 | 14:51
Acord urias semnat de echipele de Formula 1 Marele Circ se schimba din temelii
Acord uriaș semnat de echipele de Formula 1! Marele Circ se schimbă din temelii. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Toate cele 10 echipe au semnat noul Concorde Agreement care va guverna Formula 1 din 2021 până în 2025. Contractul stabilește regulile comerciale ale Marelui Circ, a fost introdus în premieră în anul 1981. 

Ferrari, McLaren și Williams au anunțat că vor semna noua înțelegere încă de marți, iar o zi mai târziu ceilalți șapte constructori din Marele Circ au fost de acord cu noile condiții ale acordului și vor semna documentul.

ADVERTISEMENT

Campionii mondiali de la Mercedes au fost greu de convins și chiar au intrat într-un impas cu Formula 1 în ceea ce privește noile reglementări, însă acestea au fost rezolvate și echipa lui Toto Wolff va continua în Marele Circ și în următorii ani.

Acord uriaș semnat de echipele de Formula 1! Marele Circ se schimbă din temelii

În primul rând, nu vor mai exista discrepanțele financiare uriașe în ceea ce privește încasările echipelor. Granzii încasau cea mai mare parte a banilor, iar acest sistem a mărit diferența în favoarea celor de la Mercedes, Ferrari și Red Bull, echipe care au ieșit în afara plutonului în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Încasările echipelor de Formula 1 în 2019: 

  1. Mercedes – 451 de milioane de dolari
  2. Ferrari – 426 de milioane de dolari
  3. Red Bull – 327 de milioane de dolari
  4. Renault – 195 de milioane de dolari
  5. Williams – 176 de milioane de dolari
  6. Toro Rosso (actualul Alpha Tauri) – 172 de milioane de dolari
  7. McLaren – 165 de milioane de dolari
  8. Racing Point – 104 milioane de dolari
  9. Haas F1 – 95 de milioane de dolari
  10. Alfa Romeo – 84 de milioane de dolari

“Suntem foarte mulțumiți că în luna august am reușit să avem acceptul tuturor celor 10 echipe”

Chase Carey, directorul F1 a declarat: “Acest an a fost unul fără precedent în lume și suntem mândri că Formula 1 a reușit să se adune în ultimele luni și am reușit să dăm drumul la curse. Din cauza pandemiei, acordul Concorde a avut nevoie de mai mult timp să fie parafat.

ADVERTISEMENT

Suntem foarte mulțumiți că în luna august am reușit să avem acceptul tuturor celor 10 echipe referitor la planurile pe termen lung ale sportului nostru”, a spus Carey, citat de BBC.

Directorul Formulei 1 susține că noul acord va fi mai echitabil pentru toate echipele și se speră ca prin semnarea acestui act competitivitatea să fie mai mare între echipe și să nu avem, ca în ultimii ani, o dominație totală.

ADVERTISEMENT

Mercedes, marea perdantă?

Jean Todt, președintele FIA, a declarat că urmează un capitol foarte interesant în Formula 1: “Concluziile noului Concord Agreement între FIA, Formula 1 și cele 10 echipe asigură stabilitatea Campionatului Mondial”. 

Mercedes s-a considerat cea mai mare victimă a noului acord din cauza faptului că vor suferi cea mai mare pierdere financiară, însă negocierile cu șefii Formulei 1 au avut succes și totul s-a clarificat.

Directorii de la Ferrari, McLaren și Williams au fost încântați de noua înțelegere, iar echipele consideră, la unison, că acest acord va duce la o creștere importantă a acestui sport pe anii viitori. Practic, prin semnarea acestui acord, echipele și-au manifestat dorința de a rămâne în Marele Circ până în 2025.

Au fost informații conform cărora echipe precum Mercedes, Haas sau Williams au dorit să se retragă din Formula 1 din varii motive, însă odată cu parafacerea acordului aceste zvonuri au fost spulberate.

Ce înseamnă Concorde Agreement?

Este un contract între Formula 1, FIA și toate echipele care vor să concureze în Campionatul Mondial al Formulei 1. Este numit așa pentru că primul document semnat, în 1981, a fost discutat în birourile FIA, la vremea aceea, în Place de la Concorde din Paris.

Printre alte lucruri, este un document comercial care arată cum vor fi distribuiți banii din drepturile tv și din performanțe. Acest contract expira la finalul actualei stagiuni, iar pentru a concura fiecare echipă trebuie să semneze acest acord.

Durata actualului contract va fi între 2021 și 2025 și a fost completat de reprezentanții celor de la Liberty Media, care au preluat Formula 1 de la Bernie Ecclestone în urmă cu câțiva ani.

ADVERTISEMENT