News

Acordurile secrete semnate de Vladimir Putin cu Recep Erdogan în Rusia. Este vizată întreaga lume

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au avut o întâlnire extrem de importantă, în weekend, la Soci. Care sunt acordurile secrete semnate de cei doi puternici lideri. Întreaga lume este vizată de aceste înțelegeri.
08.08.2022 | 12:58
Acordurile secrete semnate de Vladimir Putin cu Recep Erdogan in Rusia Este vizata intreaga lume
Care sunt acordurile secrete semnate de Vladimir Putin cu Recep Erdogan în Rusia. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 6 august, în stațiunea Soci de la Marea Neagră, Vladimir Putin l-a avut ca oaspete pe liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan.

Care sunt acordurile secrete semnate de Vladimir Putin cu Recep Erdogan în Rusia

Întrevederea din weekend a reprezentat prima vizită oficială în Rusia a unui președinte dintr-un stat NATO, după începutul invaziei din Ucraina, din 24 februarie.

ADVERTISEMENT

La finalul întâlnirii, Erdogan a declarat că speră că întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin va deschide o nouă ”pagină în relaţiile lor”. De cealaltă parte, liderul de la Kremlin şi-a exprimat speranţa că va semna un acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia.

Presa internațională vorbește deja de o serie de acorduri secrete semnate de cei doi lideri. Este deja cunoscut faptul că Moscova are mari probleme din cauza sancțiunilor Occidentului. Prin acordurile cu Turcia, Putin dorește să mai atenueze din impactul economic produs de măsurile Vestului.

ADVERTISEMENT

Cei doi președinți au pus la cale realizarea unor afaceri în domeniul petrolier, financiar, transporturi, construcții și agricultură, notează Ziare.com.

Recep Tayyip Erdogan a confirmat că livrările de gaze ruseşti către Turcia vor fi plătite în ruble.

ADVERTISEMENT

”Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu domnul Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei şi Rusiei”, a declarat şeful statului turc.

Liderul de la Ankara urmărește să obțină toate avantajele pe care le poate avea pentru Turcia, aflată în pericol economic, înaintea alegerilor interne din 2023.

ADVERTISEMENT

Surse din media turcă vorbesc despre faptul că depozitele portuare din Turcia sunt pline de mărfuri care se îndreaptă spre Rusia.

În plus, mai multe bănci din Turcia urmează să adopte sistemul de plăți rusești. Recent, un raport al guvernului de la Kiev puncta faptul că Rusia ar vrea să depoziteze petrol în terminalele și rezervoarele din Turcia, în încercarea de a ascunde exporturile sale de țiței, înaintea embargoului planificat al UE.

Tot pentru a ”dribla” sancțiunile occidentale, Putin urmărește ca Rusia să-și deschidă conturi pentru marile sale bănci, în Turcia.

Turcia, stat NATO care nu a impus sancțiuni Rusiei

Încă de la începutul războiului din Ucraina, Ankara a anunțat că nu intenționează să impună sancțiuni Rusiei, totul pentru a menține un canal de dialog.

”Trebuie să acționăm în funcție de prioritățile țării noastre. Ar trebui să existe o parte capabilă să poarte discuții cu Rusia. Cine va vorbi cu Rusia dacă toate podurile vor fi stopate?

Nu intenționăm să impunem sancțiuni ca să păstrăm acest canal deschis”, spunea purtătorul de cuvânt al președintelui turc Ibrahim Kalin, pe 2 martie.

ADVERTISEMENT