Life

Acte căsătorie 2023. Lista documentelor necesare

Acte căsătorie 2023, procedura pentru cununie. De ce documente au nevoie cei care vor să își unească destinele anul acesta
14.02.2023 | 09:00
Acte casatorie 2023 Lista documentelor necesare
Procedura pentru cununie în 2023. Care sunt toate înscrisurile de care au nevoie partenerii de viață care vor să-și unească destinele. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Acte căsătorie 2023. Lista documentelor necesare și cu cât timp înainte se depune dosarul înainte de ziua cea mare. Care sunt prevederile legale de care trebuie să țină cont tinerii care doresc să se căsătorească civil sau religios.

Acte căsătorie 2023, care sunt documentele de care au nevoie partenerii de viață

Procedura pentru cununia civilă în 2023 este una destul de simplă. Printre înscrisurile de care au nevoie partenerii de viață care vor să-și unească destinele se numără o cerere – tip. Aceasta se depune cu 10 zile înainte de ziua în care va avea loc cununia.

ADVERTISEMENT

Declarația se depune personal de viitorii soți, în scris. O faceți la primăria locului de domiciliu de care aparțineți sau de reședință al unuia. Căsătoria se va încheia în a 10-a zi de la depunerea dosarului, respectiv între a 11-a și a 14-a zi.

Dacă unul dintre viitorii miri nu se află în localitatea unde urmează să se oficializeze cununia, atunci se poate depune o declarație de căsătorie la primăria localităţii de domiciliu sau de reşedinţă. Aceasta se transmite în termen de 48 de ore la primăria localităţii unde urmează a se încheia cununia civilă. Nu se termină aici dacă ne raportăm la categoria acte căsătorie 2023.

ADVERTISEMENT

Căsătoria se încheie la sediul serviciului de stare civilă din localitatea competentă. Cununia poate avea loc și în afara sediului primăriei. E nevoie de o aprobare în acest sens de la edil. Dar și de motive temeinice depuse la dosar.

Printre acestea se numără imposibilitatea unuia dintre soți de a se prezenta. De exemplu, suferă de o boală şi nu se poate deplasa. La fel e în cazul persoanele care execută pedepse private de libertate și sunt în penitenciar. Cununia religioasă are loc numai după cununia civilă și preotul cere doar actul de căsătorie.

ADVERTISEMENT

Actele necesare pentru căsătorie în 2023. Lista completă

  • actele de identitate al viitorilor soți, în original și în copie
  • certificatele de naștere al celor doi parteneri de viață, în original și în copie
  • certificat prenupțial – un certificat medical privind starea sănătăţii care este valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii și care trebuie să conţină menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători
  • dacă unul din soți a mai fost căsătorit rebuie aduse și documentele în original și copie (traduse și legalizate, dacă e cazul) din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate cununa din nou (actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație)
  • declarația din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.
  • după ce aveți gata toate documentele și actele pentru căsătorie 2023, mergeți cu ele să le depuneți

Actele necesare pentru cununie în 2023, în cazul unui cetățean străin:

  • sunt necesare toate documentele de mai sus
  • dovada eliberată de misiunea diplomatică sau oficiul consular ale ţării al cărei cetăţean e viitorul soț străin și din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile cerute de legea lui naţională pentru încheierea căsătoriei
  • declaraţia autentificată de un notar public din care să rezulte că soţul cetățean străin nu cunoaşte niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei
  • cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică în materie de stare civilă pot prezenta, în locul dovezilor emise de reprezentanţele diplomatice, documente eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie, datate recent (maximum trei luni de la emitere) ori care au prevăzut, în conţinut, termenul de valabilitate
  • cetăţenii statelor care nu au misiune diplomatică ori oficiu consular acreditat în România şi care sunt în imposibilitatea de a obţine dovada pot prezenta o declaraţie dată pe propria răspundere, autentificată de un notar public. Trebuie să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid, nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România.
ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Codul Civil prevede că vârsta legală pentru căsătorie sau vârsta matrimonială este 18 ani. Totuși, minorul se poate cununa dacă există motive temeinice. Concret, cei care au împlinit 16 ani se pot căsători dacă prezintă avizul medical. Doar că ne întoarcem puțin la categoria acte căsătorie 2023.

Așadar, un alt document necesar pentru unirea destinelor în cazul celor care nu au 18 ani mai este și dovada încuviinţării părinţilor. Sau, după caz, a tutorelui şi autorizarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului pentru încheierea căsătoriei. E nevoie însă de respectarea prevederilor Codului familiei.

ADVERTISEMENT
Tags: