News

ACTE EXPLOZIVE / Aşa se cîştigă 1.000.000 de euro comision pe zi, în fotbalul românesc! Urmează ARESTĂRI?

Oţelul Galaţi, campioana României din sezonul 2010 – 2011, a cîştigat aproape 17 milioane de euro după experienţa din grupele Ligii Campionilor, dar a ajuns în buza prăpastiei în...
18.10.2013 | 10:07

Oţelul Galaţi, campioana României din sezonul 2010 – 2011, a cîştigat aproape 17 milioane de euro după experienţa din grupele Ligii Campionilor, dar a ajuns în buza prăpastiei în timp-record. Toată lumea s-a întrebat cum s-a întîmplat, cine a devalizat conturile şi de ce echipa a ajuns în insolvenţă.

FANATIK a intrat în posesia unor documente care arată că la gruparea moldoveană s-au întîmplat cu mult timp înainte, încă din 2006, lucruri cel puţin ciudate cu banii. Într-o notă de Administratorul Special Lucian Ciofoaia către FRF se arată că preşedintele Marius Stan şi impresarul Ionel Tătar Codoban redactau şi semnau împreună tot felul de acte şi nimeni altcineva din club nu avea acces la ele. Ba, mai mult, contrar regulamentelor, acestea nici nu ajungeau în evidenţa clubului. FANATIK vă prezintă circuitul banilor în curtea fostei campioane, ce comisioane URIAŞE încasa Ionel Codoban pentru jucători despre care nici motorul de căutare google n-a auzit – (dacă nu e vorba de o greşeală de redactare) – sau care au trecut meteoric pe la gruparea dunăreană.

“Persoanele abilitate din cadrul clubului nu aveau acces la informaţii”

Scrisoarea Administratorului Special către FRF arată clar că Ionel Codoban avea “intrare” direct la Marius Stan şi actele semnate între cei doi erau subiect – tabu pentru restul angajaţilor clubului.
“Discuţiile privind transferul jucătorilor se purtau numai între Directorul General de atunci, domnul Marius Stan şi agentul de jucători. În legătură cu contractile încheiate între club şi agentul de jucători, sumele de bani sau alte clause, persoanele abilitate din cadrul clubului nu aveau cunoştinţă şi nici acces la informaţii”, notează Lucian Ciofoaia.

doc 1

doc 2

A luat 550.000 de euro pe Jula, după ce plecase!

Ban la Codoban trage. Chiar dacă lucrează cu cluburi medii, n-are foarte mulţi jucători importanţi, agentul orădean a strîns aproape 4 milioane de euro numai din tranzacţiile făcute cu Oţelul în numai patru ani, ceea ce înseamnă o medie de 1 milion de euro pe an, în condiţiile în care bugetul anual al clubului de la Dunăre nu depăşeşte 2 milioane de euro pe an! Practic, jumătate din buget intra în buzunarul lui Codoban, cu acordul nemijlocit al lui Marius Stan, actualul primar al Galaţiului şi fost director general al clubului la acea vreme.

Din hîrtiile trimise chiar de Oţelul Galaţi la FRF rezultă că agentul a cîştigat următoarele sume:

1.650.000 de euro, în perioada 2008-2009,

911.000 de euro în 2011 (ce comisioane a plătit Oţelul în anul în care a luat titlul!)

1.400.000 de euro în 2012.

Halal criză! Cel mai ciudat este că agentul ardelean a luat comisioane şi pentru jucători plecaţi cu mulţi ani înainte! De exemplu, Emil Jula, jucător transferat în 2008 la Energie Cottbus, a continuat să-i îngroaşe conturile impresarului şi după 3-4 ani. O factură din 15 iulie 2011 arată că agentul a primit un comision de 275.000 de euro, iar peste un an, pe 25 iulie 2012, a mai primit, tot pe factură, alţi 275.000 de euro, plus TVA, de 4.639 de euro.

jula

 

Cum să cîştigi 1.000.000 de euro într-o singură zi!

Oţelul a prezentat la FRF o serie de acte care arată ce comisioane fabuloase încasa Ionel Codoban pentru jucători, chiar dacă mulţi dintre ei nu valorau probabil nici jumătate din partea impresarului.

În perioada 2008-2009, Codoban a luat 643.046 lei comision (circa 25.000 de euro) pentru bosniacul Stevo Nikolici, care a jucat doar 7 meciuri la Oţelul. Pentru Frane Vitaici s-a plătit un comision la fel de gras, 375,110 lei.
Pe 25 mai 2008, Ionel Codoban a dat lovitura. Clubul Oţelul i-a tăiat şapte chitanţe, dintre care trei cu comisioane pentru acelaşi jucător, Gabriel Giurgiu – 36.000 de euro, 100.000 de euro şi 61.000 de euro??!!

Oţelul a mai semnat în aceeaşi dată alte două chitanţe pentru un singur jucător, Janos Szekely: 375.000 de euro şi 85.000 de euro. În aceeaşi zi magică pentru bugetul lui Codoban a mai primit chitanţe de 90.000 de euro pentru Vîtcă şi 40.000 de euro pentru Emil Jula.

În total, pe 25 mai 2008, Codoban a primit de la Oţelul Galaţi 787.000 de euro!!!

factura 1

factura 2

factura 3

factura 4

factura 5

factura 6

factura 7

 

Jobu Ibeek sau John Ibeh?

Actele prezentate de Oţelul la federaţie conţin şi multe gafe. Nu mai conta numele „mărfii” vîndute atît timp cît numele lui Codoban şi conturile lui nu conţineau nici o eroare. Adrian Sălăgeanu a devenit pe cîteva facturi Sălăjanu. Şi pentru el s-au emis două facturi cu comisioane eliberate în aceeaşi zi, pe 29 iulie 2011, ambele de cîte 60.000 de euro. Pe 15 iulie 2011, clubul a mai dat 75.000 de euro comision pentru transferul lui Jobu Ibeek. Cine e Jobu Ibeek? Nimeni nu-şi aduce aminte de un jucător cu acest nume. Nici motorul de căutare “google” n-a auzit de el. Dacă nu a fost pocit numele lui John Ibeh, această factură are chiar o latură penală.

jobu ibeek

A cerut penalităţi, a luat la schimb chiar şi avansuri!


Orădeanul Ionel Codoban i-a fost recunoscător clubului care l-a îmbogăţit. Chiar dacă la un moment dat relaţiile n-au fost chiar cordiale între părţi. Cel puţin asta spune hîrtia care arată că echipa moldoveană i-a plătit şi penalităţi de 219.948 de euro, nu se ştie pentru cine sau pentru ce. În schimb, clubul a plătit acestuia chiar avansuri, chit că nu este specificat pentru ce, în baza cărui contract se plăteşte acel avans! Mai mult, Codoban a sărit în ajutorul clubului cu două împrumuturi de cite 200.000 de lei în 2012!

avans 1

 

contract 1

contract 2

contract 3

contract 4

Oţelul LTD! Comisioane pe care doar Premier League le plăteşte!


Oţelul Galaţi a bătut toate recordurile cu aceste comisioane plătite agentului Ioan Codoban! Sumele fabuloase de 1,65 milioane de euro  plătite pot intra în topul plăţilor făcute de cluburile din Premier League agenţilor pentru transferurile realizate! Şi nu, după cum se poate observa, nu a sosit la Galaţi niciun jucător de clasă mondială. Culmea este că, în comparaţie cu sumele pe care clubul le plăteşte jucătorilor ca salarii sînt infinit mai mari decît comisioanele plătite pentru transferul lor! 

article-2068187-0F016C1F00000578-152_468x351

Titlul contestat de toată România!


Toate aceste plăţi care sfidează orice logică s-au petrecut inclusiv în perioada în care Oţelul Galaţi a devenit campioană, 2011. Nu puţine au fost acuzele venite dinspre Vaslui şi Timişoara la adresa Oţelului Galaţi, după victorii contestate ale moldovenilor, în urma unor greşeli flagrante ale arbitrilor. Presa vremii a notat că Oţelul a fost campioană nu doar în Liga I ci şi la greşeli pro de arbitraj, cîştigînd nu mai puţin de 15 puncte în urma unor astfel de erori!“Au furat, ne-au păcălit, acum au început să vorbească. Normal că sîntem loseri, că n-am vrut să facem aceleaşi măgării ca şi ei. Mai are şi neobrăzarea să iasă în faţă cu asemenea declaraţii. Du-te Doamne şi vezi-ţi de treaba ta, Stane! S-a văzut în Ligă cum aţi luat titlul. Credeţi că erorile alea împotriva noastră au fost întîmplătoare? Am fost luaţi de fraieri, şi noi şi Timişoara! Noi, aştia looserii, am avut onoare, noi nu am fraudat campionatul!”, spunea Porumboiu, în 2011, după ce Marius Stan îi făcea “loseri” pe cei de la Vaslui.

Vasluiul i-a făcut plîngere penală lui Codoban. FRF i-a depunctat!

FC Vaslui i-a făcut plîngere penală lui Codoban, după ce acesta a fost într-un conflict de interese în tranzacţia ce privea Vasluiul, însă FRF a depunctat Vasluiul, fără să ţină cont de plîngerea penală. Ba mai mult, FRF spunea, la acea vreme, că nu s-a făcut nicio plîngere penală, sfidînd realitatea!

Porumboiu a tunat în urmă cu cîteva zile: “Mi-e greu să cred că într-o lume normală pot apărea asemenea grave derapaje de la noţiuni de bun-simţ. Să dai crezare unui escroc. Unii se întreabă cine e mai important, oul sau găina? Acum văd că mai important e găinaţul! Comisia care ne-a depunctat s-a grăbit ciudat. Am depus la Comisia pentru Soluţionarea Litigiilor o întîmpinare în care am povestit că acest impresar a reprezentat mai multe părţi, împotriva legii. Speta se judecă şi la Comisia pentru Statutul Impresarilor. În schimb, ei s-au grăbit ca să împartă banii. Ne-au păcălit destul cu 3-0 în Oţelul – Pandurii pentru că era Marius Stan în Comitetul Executiv şi trebuia să iasă campion. Trebuiau să fure cu arbitrii, cum mi-a spus chiar acest Codoban, care voia să vină la Vaslui şi chiar el mi-a spus clar. Chemaţi-l în emisiune şi sînt gata să merg la orice detector de minciuni. Mi-a spus cu martori că el a cîştigat campionatul pentru Oţelul cu arbitrii şi cu Adalbert Kassai!”

Codoban: “Am plătit taxele! Îmi merit banii!

FANATIK a încercat să ia legătura cu agentul Ioan Codoban, joi, în jurul orei 22:00, şi să îşi spună punctul de vedere faţă de aceste plăţi, însă nu a răspuns la telefon. A făcut-o în schimb fiul său, care a precizat că “tati doarme”.

Vineri dimineaţă, Ionel Codoban şi-a exprimat punctul de vedere: “Pot să vă spun despre toţi banii care i-am încasat că am plătit taxe şi impozite pentru tot ce am încasat, era normal să iau bani pentru munca pe care am făcut-o, am adus clubului jucători care au cîştigat titlul şi care au băgat în conturile Oţelului peste 20 de milioane de euro numai din Liga Campionilor şi care au fost transferaţi pe sume mari. Atunci cînd sînt mai multe facturi într-o zi, e pentru că atunci a avut clubul bani să mi-i dea. Am făcut o greşeală pentru că am facturat şi a trebuit să plătesc taxe şi impozite din banii mei, chiar şi de 200.000 de euro, iar clubul mi-a plătit la ani distanţă. La fiecare transfer mi-am luat comision, e logic! Să stea toată lumea liniştită, am totul în ordine din punct de vedere fiscal. Aşa cum aţi făcut dumneavoastră de acte, aşa pot s-o facă şi organele statului”

Tags: