News

Acte medicale false pentru obținerea permiselor de conducere. Percheziții în Alba și Cluj

Mai multe persoane sunt acuzate că ar fi folosit acte false pentru a obține permise de conducere.
20.05.2021 | 12:19
Acte medicale false pentru obtinerea permiselor de conducere Perchezitii in Alba si Cluj
ADVERTISEMENT

Mai multe persoane din județele Alba și Cluj sunt suspectate că ar fi folosit fișe medicale false pentru preschimbarea permiselor de conducere.

Polițiștii din Alba au efectuat 10 percheziții la persoanele acuzate de săvârșirea infracțiunilor de fals și uz de fals.

ADVERTISEMENT

Acte medicale false pentru obținerea permiselor de conducere

Din primele cercetări polițiștii suspectează că faptele ar fi fost săvârșite în perioada ianuarie – mai 2021. Persoanele vizate ar fi făcut rost de fișe medicale false pentru a-și preschimba permisele de conducere.

La percheziții, alături de polițiștii de investigare a criminalității economice au participat și polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zlatna și polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din IPJ Alba.

ADVERTISEMENT

“La data de 20 mai 2021, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, efectuează 10 percheziții, dintre care 9 în județul Alba și una în județul Cluj.

S-a mers la domiciliile unor persoane bănuite de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, a transmis, joi, IPJ Alba.

ADVERTISEMENT

Cele zece persoane vor fi duse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, pentru audieri.

Cum se obțin fișe medicale false

În foarte multe clinici acreditate, fișele medicale se eliberează fără un control amănunțit. În ultimii ani, autoritățile au efectuat din ce în ce mai puține controale la aceste unitățile medicale. Potrivit legii, există o listă cu 38 de afecțiuni cronice, incompatibile cu șofatul.

Clinicile ar trebui să-i trieze pe cei care doresc permisul de conducere în trei categorii: apți pentru condus, cei care pot conduce doar cu aviz și cei care nu pot șofa. Deoarece mulți medici sunt foarte “indulgenți” controalele nu sunt stricte și aproape oricine poate obține fișa medicală.

ADVERTISEMENT

Zeci de permise de conducere false

În ultimii ani polițiștii au prins din ce în ce mai mulți conducători auto care foloseau permise de conducere false. Mulți români au făcut rost de acte din alte țări pentru care au plătit între 2000 și 3000 de euro.  După ce actele false erau obținute erau preschimbate cu unele autentice românești.

“Se ajungea astfel la situația în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecința creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior, aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere românești, rezultând un înscris autentic”, spuneau procurorii în urmă cu un an.

 

ADVERTISEMENT