Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile parlamentare 2024. Duminică, 1 decembrie, românii din țară și din diaspora sunt așteptați la urne pentru a decide prin vot soarta României pentru următorii patru ani.
Anul acesta, de Ziua Națională a României, cetățenii au o misiune grea. Și asta pentru că trebuie să decidă prin vot cine sunt parlamentarii care îi vor reprezenta în Camera Deputaților și Senat.
La alegerile parlamentare 2024, vor putea participa toți cetățenii cu drept de vot care au cel puțin 18 ani. Vârstă să fie împlinită până în ziua alegerilor, inclusiv.
În ziua alegerilor, toate secțiile de votare din țară se vor deschide la ora 7:00. Românii își vor putea vota candidații favoriți pentru Senat și Camera Deputaților până la ora 21:00. Programul poate să fie prelungit dacă în secția de votare sau în afara ei se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul constituțional. Se poate întâmpla până la cel târziu ora 23:59.
Conform Autorității Electorale Permanente, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul. O pot face în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
Foarte important de precizat este faptul că cei care se vor prezenta la secțiile de vot trebuie să aibă actele de identitate valide.
În timp ce în România votul se va desfășura într-o singură zi, în diaspora procesul electoral a început sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 07:00. Se va încheia la ora 21:00. Acesta va continua duminică, de la ora 07:00, și se va încheia la la ora 21:00. Există posibilitatea de prelungire până la cel mult ora 23:59, acolo unde mai sunt alegători care așteaptă să voteze.
Cetăţenii români cu domiciliul în România, dar care au adresa de reşedinţă în străinătate și vor să voteze, pot să își exercite acest drept la una din cele 950 de secţiile de votare organizate în străinătate. O fac în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
Autoritățile atrag atenția că acestea trebuie să fie valabile în ziua votării. De asemenea, să fie însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a stabilit, printr-o hotărâre, cine și cum poate vota la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților prin intermediul urnei speciale sau urna mobilă.
Astfel, pot vota cu urna mobilă persoanele care nu se pot deplasa din cauza unei boli sau din cauza unei invalidități. De asemenea, alegătorii internați într-un spital, fie el public sau privat. Au dreptul și persoanele internate într-un cămin pentru persoane vârstnice, persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă. Totodată și persoanele aflate în arest la domiciliu, orice persoană aflată în închisoare și care nu și-a pierdut drepturile electorale.
În fiecare secție de votare din țară se utilizează o singură urnă specială în care vor fi introduse buletinele de vot pentru alegerile parlamentare. Românii care fac parte din categoriile menționate mai sus trebuie să depună o cerere în preziua votării la cea mai apropiată secție de votare, între orele 18.00-20.00 pentru ca pe data de 1 decembrie, urna mobilă să ajungă la ei.
Acestea trebuie să completeze o cerere datată și semnată olograf, care poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane și trebuie să conțină în mod obligatoriu următoarele: nume și prenume, codul numeric personal, domiciliul sau reședința alegătorului netransportabil (conform mențiunilor din actul de identitate ori din dovada de reședință, după caz), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și numărul de telefon.
Ca de fiecare dată, vor exista și români care și-au pierdut buletinul sau pur și simplu le-a a expirat și automat nu vor putea vota fără acest act. Cei care se află în această situație, trebuie să se prezinte la departamentul special al Primăriei de care aparțin pentru a primi un nou buletin.
De regulă, procedura durează câteva zile, uneori chiar și o săptămână, astfel că cetățenii trebuie să ia în considerare faptul că buletinul nu se va elibera peste noapte, pentru a putea vota, și de aceea trebuie să rezolve această problemă din timp.
De asemenea, românii care locuiesc în străinătate trebuie să știe că buletinul nu se poate elibera decât în țară și prin urmare consulatele sau ambasadele nu le vor fi de folos.