CSAT declasifică actele despre campania lui Călin Georgescu, iar din acestea reiese că au fost folosiți influenceri pentru promovarea pe TikTok. De altfel, ar fi fost create sute de noi conturi în acest sens.
Rețeaua ar fi fost finanțată de un milionar din Brașov. Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu desecretizarea acestor documente.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024” a transmis Administrația Prezidențială a României.
Din date prezentate de SRI, SIE, STS, Ministerul Afacerilor Interne reiese cum și-a desfășurat campania de promovare candidatul Georgescu.
Informațiile SRI dezvăluie că TikTok a obținut circa 381.000 de dolari pentru campania acestuia. 719 conturi pentru promovarea lui Călin Georgescu ar fi fost create încă din 2016.
Ulterior, rețeaua asociată campaniei acestuia a fost formată din 25.000 de conturi de TikTok. Datele arată că înainte de alegerile prezidențiale, cu doar două săptămâni, conturile au devenit mult mai active.
Mai mult, TikTok nu a respectat instrucțiunile BEC privind marcarea acestuia drept candidat politic. Nici materialele în care era promovat nu erau marcate cu acel cod unic atribuit de AEP.
Peste 100 de influenceri au fost plătiți să-l promoveze pe Georgescu, de la începutul lunii noiembrie 2024. În total, respectivii aveau peste 8 milioane de urmăritori. Ei au fost „supuși unor acțiuni de manipulare în privința identității candidatului promovat”.
Influencerii erau plătiți cu sume începând de la 400 de lei pentru 20.000 de followers. Cererea de servicii de publicitate ar fi fost inițiată de o companie posibil fantomă, mai reiese din documente.
De asemenea, documentele SIE arată că Rusia s-ar fi implicat în alegerile din România, prin „sprijinirea unor candidați eurospceptici și alimentarea unor mișcări antisistem”.
Din documentul MAI rezultă că unii dintre susținătorii de campanie s-au implicat în „promovarea și cumpărarea de voturi”. Aceștia sunt „exponenți ai mediilor extremiste de dreapta, infracționale și ai cultelor religioase, implicate anterior în promovarea unor narative proruse, antisemite, anti NATO sau împotriva Ucrainei”.
MAI precizează că aceștia s-au ocupat inclusiv cu centralizarea semnăturilor necesare pentru participarea lui Georgescu la prezidențiale. Unul dintre aceștia pare că este Eugen Sechila, cel care l-a însoțit pe Călin Georgescu la un interviu acordat presei.
„Adept al ideologiei extremismului de dreapta, ultranaționalist, este cunoscut faptul că a fost luptător în Legiunea Străină. Acesta promovează ideologia de extremă dreapta prin organizarea unor tabere paramilitare, printre obiectivele sale aflându-se și radicalizarea tinerilor, printre care minorilor în vederea inițierii de acțiuni contrare ordinii de drept”, arată documentul MAI.
Documentele declasificate pot fi văzute aici:
Document CSAT Serviciul Român de Informații I
Document CSAT Serviciul Român de Informații II
Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
Document CSAT Serviciul de Informații Externe
Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale