În ciuda avertismentelor meteorologilor, care au anunţat o schimbare drastică a vremii în a doua parte a weekendului, mulţi turişti s-au aventurat pe munte în acest final de septembrie, unii dintre ei nefiind nici măcar echipaţi corespunzător.
Nu mai puţin de 39 de apeluri a primit în ultimele 24 de ore Dispeceratul Naţional Salvamont, în urma intervenţiilor fiind salvate din situaţii dificile 47 de persoane. Opt dintre acestea au necesitat transportul la spital.
Cea mai dificilă acţiune de salvare se află în derulare în judeţul Argeş, unde salvamontiştii se chinuie de 14 ore să coboare de pe munte o persoană care a fost rănită la coloana vertebrală.
“Acțiune în derulare a salvatorilor din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Județeten Arges pentru acordarea primului ajutor medical, recuperarea și transportul unei persoane accidentata la coloana vertebrala , în masivul Piatra Craiului, în zona Poiana Închisă.
Acțiunea durează de peste 14 ore , majoritate pe timp de noapte, este extrem de dificila si se derulează doar terestru întrucât plafonul de nori nu a permis apropierea elicopterului de masiv nici în aceasta dimineață”, se arată într-o postare a Salvamont România.
Între apelurile efectuate în ultimele 24 la serviciul Salvamont, cele mai multe au fost pentru Salvamont Zărneşti – şapte, Salvamont Cluj – şase, Salvamont Municipiul Braşov – cinci şi Salvamont Mureş – trei apeluri.
Pentru Argeş, Bran, Prahova, Predeal şi judeţele Braşov şi Alba s-au primit câte două apeluri, iar pentru Caraş Severin-Herculane, Caraş Severin-Muntele Mic, Sibiu, Neamţ, Hunedoara, Mehedinţi, Bihor şi Vrancea s-a primit câte un singur apel.
O acţiune comună, în derulare, la care participă salvamontişti din Mehedinţi şi Caraş-Severin, se desfăşoară în masivul Mehedinţi, de unde o persoană în vârstă de 70 de ani a anunțat la 112 că s-a rătăcit și este blocată pe munte. Ca urmare a reliefului și a faptului că persoana nu a putut oferi informații clare, salvamontiștii nu au reușit sa o identifice decât foarte greu, cu ajutorul unei drone.
“Persoana este blocata într-un scoc din pereții dinspre Valea Cernei, este îmbrăcată sumar și a rezistat cu greu trecerii peste noapte și în condițiile valului de ploaie care a traversat zona. Întrucât nu este posibila o intervenție cu elicopterul, salvamontiștii intervin terestru, dar acțiunea este extrem de dificilă fiind îngreunată de ploaie și de faptul ca accesul către zona de intervenție va dura destul de mult.
Odată ajunși la victima salvatorii vor evolua care este cea mai optimă cele de evacuare a acestuia , în funcție și de configurația terenului și de starea victimei. Salvamontiștii speră ca persoana blocată în perete, îmbracată sumar, nehidratată şi nemâncată să reziste temperaturilor scăzute şi intemperiilor, mai ales ca are și o vârstă înaintată”, se mai arată într-o postare a Salvamont România.