News

Activitatea de pe TikTok stârnește îngrijorări la FBI. Autoritățile se tem de operațiunile din SUA

Directorul FBI devine din ce în ce mai îngrijorat în legătură cu activitatea din Statele Unite de pe TikTok. Sunt anumite riscuri care trebuie luate în calcul.
16.11.2022 | 08:13
Activitatea de pe TikTok starneste ingrijorari la FBI Autoritatile se tem de operatiunile din SUA
Platforma TikTok generează îngrijorări în rândul celor de la FBI. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aplicația TikTok a devenit una dintre cele mai apreciate din lume. Ea a reușit să se alăture celor precum Instagram sau Facebook, iar milioane de persoane o folosesc.

Temerile FBI cu privire la platforma video chineză TikTok

La fel ca și în cazul Instagram, sunt persoane care ajung să câștige și sume impresionante pe TikTok, însă cei de la FBI au devenit cam îngrijorați.

ADVERTISEMENT

Un semnal de alarmă în acest sens vine chiar de la directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), Christopher Wray.

În cadrul unei audieri cu privire la ameninţările existente la nivel mondial, acesta și-a exprimat îngrijorarea referitoare la operațiunile TikTok în SUA, având în vedere riscurile de securitate implicate.

ADVERTISEMENT

”Avem preocupări de securitate naţională cel puţin din partea FBI în legătură cu TikTok”, a spus Wray membrilor Comitetului pentru Securitate Internă al Camerei Reprezentanţilor, arată CNBC.

În ceea ce privește îngrijorările la care se referă șeful FBI, potrivit acestuia, este vorba despre posibilitatea prin care Guvernul din China ar putea controla colectarea de date pentru milioane de utilizatori.

ADVERTISEMENT

De asemenea, directorul FBI ia în calcul și controlul asupra algoritmului de recomandare. Rezultatul ar putea fi o serie de operațiuni de influență, avertizează acesta.

”Sau pentru a controla software-ul de pe milioane de dispozitive, ceea ce i-ar oferi posibilitatea de a compromite din punct de vedere tehnic dispozitivele personale”, a mai punctat Wray.

ADVERTISEMENT

Menționăm faptul că nu doar șeful FBI are un astfel de scenariu. Precizările sale au la bază și temerile altor oficiali guvernamentali, dar și membri ai Congresului.

Aceștia s-au arătat de asemenea sceptici cu privire la capacitatea TikTok, platformă deținută de China, de a proteja informaţiile utilizatorilor din SUA de un guvern advers.

TikTok neagă că ar stoca datele utilizatorilor din SUA

De cealaltă parte însă, TikTok anunța că nu stochează datele utilizatorilor din SUA în China, însă chiar și așa, îngrijorările continuă.

”Legislaţia din China este un motiv suficient pentru a fi extrem de îngrijorat”, a mai punctat șeful FBI.

Contactați de CNBC, reprezentanții TikTok nu au făcut nicio precizare în acest sens. Pe de altă parte, nu este prima oară când acest subiect este adus în discuție.

Anterior, Forbes publica două articole în care punea la îndoială toate informațiile utilizatorilor americani de pe platforma TikTok.

Sursa citată scria că, în realitate, TikTok ar fi avut în plan să monitorizeze detaliile specifice ale locației anumitor cetăţeni americani.

Menționăm că și în România, platforma TikTok este intens utilizată, iar inclusiv autoritățile din țara noastră sunt cu ochii pe utilizatori.

ADVERTISEMENT
Tags: