Activitatea digitală la nivel global înregistrează creșteri uriașe. În fiecare zi sunt generați aproximativ 402,74 milioane de Terabytes de date.
Având în vedere amploarea activității digitale din prezent, specialiștii spun că până la sfârșitul acestui an ar putea fi generați aproximativ 147 de zettabytes.
Mai mult, ei anticipează că până în 2025, generarea anuală de date va crește la un nivel uluitor de 181 zettabytes, iar o parte semnificativă a acestor date va atribuită conținutului video, care în acest moment, reprezintă mai mult de jumătate din întregul trafic de date de pe internet, scrie Informat.ro.
În prezent, inteligența artificială este capabilă să imite auzul și vederea, iar acum o companie vrea să utilizeze tehnologia pentru a digitaliza și mirosul.
Este vorba despre Osmo, un startup care utilizează deja tehnologia inteligenței artificiale pentru a ajuta computerele „să genereze mirosuri așa cum noi generăm imagini și sunete”.
Alex Wiltschko, CEO și co-fondator al Osmo, spune că unul dintre motivele pentu care compania pe care o conduce vrea să ofere computerelor această capacitate este pentru că îi poate ajuta pe medici să detecteze mai repede și mai ușor anumite boli.
Un oficial de rang înalt din cadrul Fondul Norvegian de Investiții, unul dintre cei mai mari investitori din lume, susține că toate societățile trebuie să facă mai mult pentru a aborda utilizarea inteligenței artificiale la nivelul consiliilor de administrație.
Potrivit lui, prin aceste mijloace se poate asigura că firma este guvernată în mod eficient, iar riscurile asociate vor fi diminuate simțitor, motiv pentru care susține demersurile companiei Osmo.
Fondul de investiții Norges Bank, cel care deține la nivel global participații în aproape 9 000 de companii, reprezentând 1,5% din toate acțiunile tranzacționate public, a fost lider în promovarea practicilor AI.
Deși la nivel mondial capătă tot mai multă notorietate, AI este privită cu scepticism de părinții din Coreea de Sud, acolo unde autoritățile vor să introducă tablete inteligente în sălile de clasă.
Acestea urmează să fie lansate anul viitor, iar guvernul se așteaptă ca până în anul 2028, toți profesorii din țară să utilizeze aceste tablete la aproape toate materiile. Excepție vor face profesorii de muzică, educație fizică și etică.
Deși autoritățile spun că aceste tablete dotate cu AI vor fi adaptate la vitezele individuale de învățare ale elevilor, profesorii utilizând tablouri de bord pentru a urmări progresul lor, părinții nu văd cu ochi buni aceste schimbări.
Un alt instrument educațional bazat pe inteligență artificală este platforma EdYOU care utilizează o strategie inovatoare pentru a îmbunătăți experiențele de învățare atât pentru studenți, cât și pentru adulții ce își doresc să își schimbe cariera.
EdYOU își propune să îi ajute atât pe studenți, cât și pe profesori să își umple golurile cu meditații persoanlizate și instrumente de învățare moderne.
De asemenea, Google lucrează la funcția „Ask Photos” pentru Android, bazată pe inteligența artificială Gemini. Aceasta va fi o extensie pentru Google Photos care va permite asistentului Gemini cu AI de pe dispozitiv să acceseze imaginile unui utilizator și să răspundă la întrebări legate de acestea.
Mai mult, OpenAI și gigantul mondial al revistelor Condé Nast au anunțat un parteneriat care va permite ChatGPT și motorului său de căutare SearchGPT să afișeze conținut de la Vogue, The New Yorker, GQ și alte publicații celebre.