News

Activitatea polițiștilor locali ar putea fi monitorizată video. Care vor fi consecințele acestei măsuri

Două proiecte de lege depuse la Parlament intenționează să modifice condițiile în care își desfășoară activitatea poliția locală.
11.05.2023 | 14:18
Activitatea politistilor locali ar putea fi monitorizata video Care vor fi consecintele acestei masuri
Polițiștii vor folosi camere video în timpul misiunilor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parlamentari ai PSD și USR au elaborat în comun două proiecte de lege prin care vor fi introduse două măsuri care vizează activitatea poliției locale, astfel încât aceasta să aibă un statut mai apropiat de  cel de care beneficiază angajații Inspectoratului General al Poliției Române.

Poliția locală nu folosește girofarul de frica poliției rutiere

Primul dintre cele două proiecte constă într-o modificare a Codului Rutier, astfel încât poliția locală să fie inclusă explicit printre instituțiile ai căror angajați au dreptul să folosească sirenă și girofar cu lumină albastră. Polițiștii locali se aflau într-o situația ambiguă din acest punct de vedere întrucât Legea poliției locale le dă acest drept, însă Codul Rutier, în care sunt enumerate toate instituțiile beneficiare, nu îi menționa și pe aceștia.

ADVERTISEMENT

Polițiștii locali se află în situația paradoxală în care propria lege de organizare și funcționare le permite să folosească sirenă și girofar, însă colegii lor de la poliția rutieră ar putea să-i amendeze din același motiv întrucât ar încălca prevederile Codului Rutier.

Pentru a elimina orice ambiguitate în proiect se precizează clar că autovehiculele poliției locale pot utiliza sirenă și girofar cu lumină albastră alături de cele aparținând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, Autorităţii Vamale Române, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo organizate de consiliile judeţene şi consiliile locale, Ministerului Apărării Naţionale care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Camere video pe uniformele polițiștilor locali

Al doilea proiect PSD-USR vizează Legea poliției locale, însă modificarea va avea impact și asupra cetățenilor obișnuiți care interacționează cu polițiștii locali. În eventualitatea adoptării proiectului, polițiștii locali vor avea instalate camere video pe uniforme care să înregistreze modul în care au acționat în timpul misiunilor.

Sistemele foto-audio-video de orice tip, inclusiv „Body Worn Camera”, trebuie legiferate ca măsuri specifice de protecţie şi adaptate competenţelor ce revin Poliţiei Locale, respectiv poliţiştilor locali, ca instituţie ce exercită prerogative de autoritate publică, în ceea ce priveşte prevenirea, cercetarea şi combaterea faptelor antisociale legate de ordinea şi liniştea publică, pazei bunurilor, circulaţiei pe drumurile publice, disciplinei în construcţii şi al afişajului stradal, protecţiei mediului, activităţilor comerciale, evidenţa populaţiei”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Camerele purtate pe uniformă sunt deja folosite de către poliția națională, iar inițiatorii cred că acestea vor putea servi la probarea faptelor de ultraj săvârșite împotriva polițiștilor locali. Potrivit proiectului, înregistrarea audio-video a intervențiilor poliției locale se va putea face fără consimțământul persoanelor care interacționează cu oamenii legii.

Când sunt înregistrate intervențiile poliției

Legiferarea sistemelor foto-audio-video de orice tip, inclusiv „Body Worn Camera”, este oportună deoarece acestea reprezintă mijloace eficiente de descurajare a săvârşirii unor fapte ilegale, ca urmare a conştientizării faptului că intervenţiile şi acţiunile poliţiştilor locali sunt înregistrate”, susțin inițiatorii. Folosirea camerelor video de către polițiști este practicată deja de către poliția națională de la finele anului 2020 în următoarele situații:

ADVERTISEMENT
  • legitimarea persoanelor;
  • conducerea persoanelor la sediul poliției;
  • utilizarea forței și a mijloacelor de constrângere şi de protecţie din dotare;
  •  punerea în executare a mandatelor emise de organele judiciare competente, potrivit legii;
  •  efectuarea controlului corporal al persoanei legitimate şi, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de aceasta;
  • oprirea și controlul vehiculelor și ocupanților acestuia;
  • constatarea infracțiunilor și contravențiilor, precum și aplicarea măsurilor legale corespunzătoare;
  •  înlăturarea pericolelor care amenință ordinea publică sau siguranța persoanelor, respectiv la:
    a) salvarea vieţii sau integrității corporale a unei persoane, dacă există indicii că, într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, este o persoană aflată în pericol;
    b) prevenirea răspândirii unei epidemii, dacă există indicii că, într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, este o persoană decedată;
    c) prinderea autorului unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică;
    d) prinderea autorului unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică.
  • intervenții la apelurile de urgență transmise prin S.N.U.A.U. 112 sau orice alt mijloc electronic de comunicare;
  • asigurarea primelor măsuri la locul producerii unui eveniment sau al săvârșirii unei infracțiuni.

Recent, fostul șef al DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu, a fost protagonistul unui scandal legat de înregistrarea făcută cu camera instalată pe uniforma unui polițist din Iași, magistratul fiind acuzat în presă de comportament nepotrivit față de oamenii legii.

Pe de altă parte, camerele video de pe uniforme pot fi folosite pentru a proba comportamentul abuziv al polițiștilor față de cetățeni. De exemplu, uciderea în 2020 a lui George Floyd de către polițiști din Minneapolis a fost probată inclusiv cu imaginile înregistrate de camerele instalate pe uniformele făptașilor. Imaginile șocante au provocat proteste ample în Statele Unite.

ADVERTISEMENT