Life

Actorul din filmele care au încântat milioane de români s-a stins prea devreme. Dinu Manolache, răpus de boală la doar 43 de ani

Dinu Manolache, artistul din producțiile românești care au bucurat românii, a încetat din viață prea timpuriu. Avea numai 43 de ani.
20.05.2023 | 08:29
Actorul din filmele care au incantat milioane de romani sa stins prea devreme Dinu Manolache rapus de boala la doar 43 de ani
Dinu Manolache, artistul din producțiile românești care au bucurat românii, a încetat din viață prea timpuriu. Avea numai 43 de ani. Sursa foto: rador.ro
ADVERTISEMENT

Actorul din filmele care au încântat milioane de români s-a stins prea devreme. Vedeta din perioada de aur a fost răpusă de boală la doar 43 de ani. Care a fost suferința cu care s-a confruntat înainte de a trece la cele veșnice.

Dinu Manolache, artistul din producțiile românești care au bucurat românii, a încetat din viață prea timpuriu. Avea numai 43 de ani

Dinu Manolache, artistul din producțiile românești care au bucurat românii, a încetat din viață prea timpuriu. Protagonistul din Titanic Vals și Lumini și umbre avea numai 43 de ani când a murit. Se întâmpla în anul 1998.

ADVERTISEMENT

A rămas în memoria publicului datorită rolurilor memoriabile pe care le-a interpretat pe scena teatrului românesc, cât și în filme. A jucat alături de Mitică Popescu, Dana Dogaru, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu și Mircea Diaconu.

Din păcate, viața i-a fost curmată mult prea repede. Cancerul este boala care i-a adus sfârșitul pe 3 septembrie 1998, la București. Regretatul actor a lăsat în urma sa o soție și o fetiță, Ilinca, care a călcat pe urmele tatălui său.

ADVERTISEMENT

Fiica lui Dinu Manolache a copilărit în Teatrul Mic alături de părinții săi, mama fiind actrița Rodica Negrea. Conform Wikipedia, a absolvit Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București.

Dinu Manolache, carieră artistică impresionantă

Dinu Manolache s-a născut în comuna Rogova, judeţul Mehedinţi, pe 13 mai 1955. În anul 1980 a terminat studiile la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Octavian Cotescu.

ADVERTISEMENT

În ultimul an de facultate, în 1979, și-a făcut debutul pe marele ecran cu rolul lui Vasile din filmul Cine mă strigă?, regizat de Letiţia Popa. În 1981 a fost distribuit în Simion Handrabur din Semnul Şarpelui și rolul lui Virgil din Fata Morgana, film regizat de Elefterie Voiculescu.

În 1982 a jucat în documentarul de scurt metraj Mitul lui Mitică de Mihnea Columbeanu, dar şi în pelicula lui George Cornea, Rămân cu tine. În acest film Dinu Manolache apare alături de Sebastian Papaiani, Florin Zamfirescu, Amza Pellea şi de fostul său profesor, Octavian Cotescu.

ADVERTISEMENT

În același an a avut un rol special în filmul Mult mai de preț e iubirea, în regia lui Dan Marcoci, producție din care a făcut parte și viitoarea sa soție, Rodica Negrea. Ulterior, a jucat în celebrul film Lumini și umbre.

De asemenea, a lucrat cu unii dintre cei mai mari regizori români, printre care se numără: Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Cătălina Buzoianu și Silviu Purcărete. Regretatul actor a fost asistent la clasa profesorului Mircea Albulescu, regie, cu piesele Pădurea de William Shakespeare și Bechet.

Dinu Manolache, apreciat și după trecerea în neființă

Cariera sa a fost înobiliată și după trecerea în neființă. Dinu Manolache a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului (Cocor), precum și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga activitate din domeniul teatrului și filmului.

Renumitul actor își doarme somnul de veci în Cimitirul Belu ortodox, pe Aleea Artiștilor. A fost unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români, dovadă că nu a fost uitat nici în ziua de azi de românii care îi vizionează filmele.

ADVERTISEMENT
Tags: